Протестна вълна заля Киев след отказа на Украйна от ЕС

OFFNews 25 ноември 2013 в 08:06 6798 11

Протест в Киев, Украйна срещу решението на правителството на прекрати преговорите за подписване на споразумение за асоцииране в ЕС. Снимка: . Алексей Фурман/РИА Новости
Протест в Киев, Украйна срещу решението на правителството на прекрати преговорите за подписване на споразумение за асоцииране в ЕС. Снимка: . Алексей Фурман/РИА Новости

 

Протестна вълна заля Киев след решението на украинското правителство да прекрати подготовката за подписване на споразумение за асоцииране в Европейския съюз. Брюксел изтълкува решението като завой в обратна посока под давление на Москва.

Хиляди украинци заляха улиците на столицата в неделя вечер. Демонстрацията бе най-големия уличен протест от "Оранжевата революция" през 2004 година. Според опозицията на площада са излезли 100 хил. души, според полицията – 20 хил. Журналисти посочиха, че на площада е имало няколко десетки хиляди души.

Протестът - най-голямото предизвикателство от идването на Виктор Янукович на власт през 2010 г. - завърши със сблъсъци с полицията. Тя отговори със сълзотворен газ на опита на демонстрантите да нахлуят в сградата на правителството. Двама служители на реда са пострадали.

След неколкократните им опити да влязат в сградата, десетки хиляди протестиращи окупираха част от площада. Хората настояват правителството да преразгледа решението си за спиране на разговорите за асоцииране в ЕС.

В телевизионно интервю в неделя вечер премиерът на Украйна заяви, че ЕС не е предложил достатъчни компенсации на Украйна за евентуалната загуба на руските пазари, която би последвала асоциирането и споразумението за свободна търговия на страната му с ЕС.

И тази сутрин на пл. "Майдан Незалежности" и на Европейския площад в центъра на Киев има около 1000 души, съобщава РИА Новости. Те са обкръжени от сътрудници на специалните части „Беркут”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!