Украйна се отказа от ЕС, но не е уведомила Брюксел

Елица Мартинова 23 ноември 2013 в 07:25 4354 7

Щефан Фюле, Снимка: АР
Щефан Фюле, Снимка: АР

След като в сряда правителството на Украйна обяви, че спира подготовката си по споразумението за асоцииране в Европейския съюз, два дни по-късно от Брюксел обявиха, че така и не са били официално уведомени за решението на Киев.

"Ние в действителност не сме били информирани официално от украинската страна, че подписването във Вилнюс няма да се състои. Ние не сме запознати с решението, което взе в сряда Киев", каза в петък европейският комисар по въпросите на разширяването Щефан Фюле.

В сряда министър-председателят на Украйна Николай Азаров издаде декрет, с който спря подготовката на държавата по споразумението за асоцииране към ЕС, чието подписване бе планирано в дневния ред на европейската среща във Вилнюс на 28 и 29 ноември. Решението си премиера Азаров мотивира с необходимостта на страната да поднови икономическите си отношения с Русия и Общността на независимите държави (ОНД). По-късно стана ясно, че Москва е заплашила Киев с орязването на голяма част от стоките, които Украйна изнася за Русия.

Премиерът Азаров коментира, че решението му е икономическо и не променя стратегическите насока на страната. Той все пак изтъкна, че е готов да подаде оставка, ако решението му е било погрешно.

Решението на украинското правителство бе посрещнато с остри реакции от страна на Европейския съюз и САЩ. Коментарите на Запада бяха, че кабинетът на Азаров се е огънал под натиска на Кремъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови