Украйна се отказа от ЕС, но не е уведомила Брюксел

Последна промяна на 23 ноември 2013 в 07:25 3874 7

Щефан Фюле, Снимка: АР
Щефан Фюле, Снимка: АР

След като в сряда правителството на Украйна обяви, че спира подготовката си по споразумението за асоцииране в Европейския съюз, два дни по-късно от Брюксел обявиха, че така и не са били официално уведомени за решението на Киев.

"Ние в действителност не сме били информирани официално от украинската страна, че подписването във Вилнюс няма да се състои. Ние не сме запознати с решението, което взе в сряда Киев", каза в петък европейският комисар по въпросите на разширяването Щефан Фюле.

В сряда министър-председателят на Украйна Николай Азаров издаде декрет, с който спря подготовката на държавата по споразумението за асоцииране към ЕС, чието подписване бе планирано в дневния ред на европейската среща във Вилнюс на 28 и 29 ноември. Решението си премиера Азаров мотивира с необходимостта на страната да поднови икономическите си отношения с Русия и Общността на независимите държави (ОНД). По-късно стана ясно, че Москва е заплашила Киев с орязването на голяма част от стоките, които Украйна изнася за Русия.

Премиерът Азаров коментира, че решението му е икономическо и не променя стратегическите насока на страната. Той все пак изтъкна, че е готов да подаде оставка, ако решението му е било погрешно.

Решението на украинското правителство бе посрещнато с остри реакции от страна на Европейския съюз и САЩ. Коментарите на Запада бяха, че кабинетът на Азаров се е огънал под натиска на Кремъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.11 2013 в 16:03

.....А аз от Москва ще им давам ценни съвети, се казва -:))

23.11 2013 в 13:09

Това, което се губи в картинката е, че изпускането на Украйна е тежък стратегически провал на ЕС, който можеше да бъде избегнат. Меко казано подцениха ситуацията и не дадоха никакви гаранции на Украйна за почти сигурния вариант в който те подписват с ЕС и Путин им спира кранчето и търговията. В същото време доста глупаво набиваха канчето и изнудваха публично украинската политическа класа по въпроса с Тимошенко. Глупаво - защото да изнудваш и унижаваш някого публично докато се опитваш да го привлечеш на своя страна никога не е било добра идея. Де не говорим, че въпроса с Тимошенко можеше да бъде решен ефективно и без много шум и съвсем отделно от въпросните преговори. Така, поради комбинация от арогантност, дипломатическо бездарие и липса на лидерство (и характер) ЕС изпусна огромен пазар и стратегически важна страна. Същата слабост е очевидна и в България - ЕС не може да защити дори своя страна членка от бриталния натиск на Путин. А това, че Путин си разиграва коня в България (Южен поток и Белена) силно допринесе за загубата на Украйна. Т.е. всичко е част от една цялостна картина и в нея ЕС, за съжаление е с посрани гащи и нулев авторитет. А Путин се чувства по-силен отвсякога. Крайно време е някой от Европа да му даде отпор, защото ако продължава така ще изнаглява все повече.

23.11 2013 в 12:58

Първо да видим как ще минат изборите за евро парламента догодина, ако взема хубав пост няма страшно ще останем в ЕС, ако не успея евразийския съюз е новото начало за българия. Българите ще имат много работа - ще копът царвица в сибир, а аз от поста си в Москва ще им казвам как се прави.

23.11 2013 в 10:14

Мъдро решение. Поне да им се налага да излизат от ЕС, както България.

23.11 2013 в 10:12

Мъдро решение.

23.11 2013 в 09:15

Не е ли България поне малко виновна за това развитие? С участието си в Южен Поток България подкрепя руския рекет на Украйна.

23.11 2013 в 08:41

Нещо подобно ще се случи и с България, ако не изметем тези бандити във властта. Няма значение, че членуваме в ЕС и НАТО-ного бързо ще ни отпишат, както това става с украинците.
От Крелъл са платили подобаващо на няколо украински началничи, които са готови да съсипят бъдещето на 40 милоона украинци.