Протестиращи срещу мръсния въздух в 6 квартала повикаха Фандъкова и Димов на гости

OFFNews 19 декември 2017 в 20:34 3543 5

Протестиращи в шест квартала в София срещу мръсния въздух поискаха кметът на столицата Йорданка Фандъкова и екоминистърът Нено Димов да им дойдат на гости. 

Протести се проведоха в пет квартала - "Красна поляна", "Овча купел", "Дружба", "Младост", "Оборище" и "Западен парк".

Демонстрациите преминаха под надслова "Заедно против лошия въздух!". 

В "Красна поляна" протестиращите блокираха движението на кръстовището на ул. "Добротица" и бул. "Никола Мушанов", като бяха пропускани само автобуси от градския транспорт.

Те поискаха Столичната община да вземе мерки за опасно високите нива на фини прахови частици във въздуха и обявиха, че взетите до момента мерки не са достатъчни. Демонстрантите настояха за засилен денонощен контрол срещу изгарянето на отпадъци и поставянето на постоянни измервателни станции.

Нивата на фини прахови частици подминават с хиляди единици нормите. При норма 50 единици, стойностите на замърсяване на въздуха, стигат над 400-500, до 1200 и даже 1600, обявиха организаторите на протеста.

Протестиращите предупредиха, че ако не бъдат взети мерки, протестите ще продължат. 

Мобилни екипи на РИОСВ следят замърсяването на въздуха с фини прахови частици в "Красна поляна", според данните те са 80-90 микрограма на куб. метър при средна денонощна норма 50. Анализаторите за ФПЧ ще продължат, като се обобщат данните ще стане ясно дали и с колко е надхвърлена нормата. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх