Протестиращи раздадоха буркани с чист въздух пред Съдебната палата

OFFNews Последна промяна на 17 ноември 2017 в 14:46 1620 1

"Група за чист въздух" излезе на акция пред Съдебната палата срещу спряното дело срещу мръсния въздух в София. 

Носещи противогаз и маски, членове на инициативата подканиха минувачите да си вземат буркан с чист въздух, като подчертаха, че скоро няма да има. 

На всеки от бурканите беше посочен и източникът на чист въздух: "Свеж въздух от Мусала", "Въздух от чутовния връх Шипка - само за патриоти", "7 екстракта въздух от Рила" и др. 

От инициативата внесоха в Софийския градски съд през май три колективни иска срещу Столична община заради липсата на адекватни и спешни мерки за борба с мръсния въздух в столицата. 

Те са категорични, че не търсят обезщетение от Столичната община, а искат основно предприемане на мерки за подобряване на околната среда в София. 

Сега те обжалват решението за прекратяване на делото по трите колективни иска. Като причина за прекратяването на делото е посочено, че представителите на колектива нямат "доказан опит, знания и финансов ресурс", с които да защитят обществения интерес. 

"Оспорваме прекратяването на производството. Ние считаме, че то е изцяло необоснователно и неправилно. посочили сме подробни мотиви в жалбата, която ще представим сега - в 14 страници. Акцията ни не е за лична изгода на някого, ние работим про боно всички, а идеята е да се обърне внимание на проблема, Столичната община да се задейства и да вземе мерки", обясни пред OFFNews адв. Иван Велов.

"Съдът се основава на едно разпореждане, с което предишен състав е дал указания за представяне на доказателства, но без да посочи нищо конкретно. Такива доказателства са представени - в два тома, и не е ясно защо не са достатъчни според състава, а само е посочено да се представят доказателства, при това от предишния съдебен състав, който си направи отвод. Ако ни бяха дали указания, ние щяхме да направим всичко възможно да ги изпълним", подчерта той. 

"Целта ни е чист въздух. Всички страдаме от това, а не се прави достатъчно в София за това да имаме чист въздух. Столичната община не взима достатъчно мерки, а ако взема такива, не са адекватни и се приемат бавно. Те са на парче, няма цялостна визия", допълни адв. Велов. 

Той е категоричен, че в София с предимство е автомобилният транспорт и няма елементарни условия за пешеходци и велосипедисти.

"Градският транспорт има развитие през последните години, но то не е достатъчно. Голяма част от него е в много лошо състояние, не се движи достатъчно бързо. Има данни, те са общодостъпни, които показват, че ползването на градския транспорт намалява, а се увеличава изключително много автомобилният транспорт. В бъдеще, ако се продължава по същия начин, това ще доведе до още по-мръсен въздух. Това е проблем за града, затова трябва да се обърне внимание на другите начини за транспорт, тъй като иначе ще имаме още по-големи задръствания и още по-голямо замърсяване", посочи адв. Велов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови