Протестът пред Съдебната палата подкрепи демонстрантите, глобени по 500 лева за яйцата по здравния министър

OFFNews 14 октомври 2020 в 20:24 2600 0

Протестът на инициатива "Правосъдие за всеки", който се събира всяка сряда пред Съдебната палата, днес подкрепи демонстрантите от Пловдив, арестувани и глобени за хвърляне на яйца по здравния министър.

Преди два дни Окръжният съд в Пловдив наложи глоби по 500 лева на актьора Даниел Михайлов и Валентин Караджов. 

Аз бях потресен. Това не беше съдебен процес. В този процес нямаше правосъдие. Аз съм потресен от този фарс. Искам да запомните този случай като вододел. Оттук-нататък няма накъде да отстъпваме! Ако последният бастион - съдът, е паднал, значи ние сме приключили с правото. България вече не е правова държава, заяви пред множеството край Съдебната палата Росен Рашков - адвокат на актьора Даниел Михайлов.

Едно яйце - според българския съд - струва 500 лева! Това е най-скъпото яйце, за което аз съм чувал някога! - каза още адвокат Рашков.

Демонстрантите пред Съдебната палата припомниха и основните искания, с които се събират на протест всяка сряда: 1) оставката на Главния прокурор, оставката и на Висшия съдебен съвет, който "явно отказва да проверява дали Иван Гешев нарушава Конституцията, Закона и върховенството на Правото"; 2) решителна реформа в Прокуратурата и Съдебната власт. 3) да се изпълнят препоръките на Европейската комисия, Венецианската комисия и резолюцията на Европейския парламент, за да не се налага да се спират парите от еврофондовете.

Протестът е пред Съдебната палата, защото "там се намира кабинетът на главния прокурор и Върховната прокуратура".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!