Протест в Нова Загора срещу миризмите, разнасящи се из целия град вече шест години

Ирина Евгениева Последна промяна на 28 септември 2020 в 11:58 4317 0

Жители от Нова Загора излизат на пореден протест срещу миризмите, разнасящи се из целия град.  Според тях те идват от инсталация за биогаз на фирма "Енерджи 2" ООД – част от групата "ГРАДУС". Оттам многократно са отричали да са причината.

Според организаторите от Инициативния комитет "Нова Загора иска да диша" миризмите се разнасят из целия град всеки ден от шест години насам.

Протестът ще се проведе днес от 16:15 часа пред сградата на РИОСВ-Стара Загора. 

"Отиваме да протестираме пред РИОСВ, защото това е институцията, която на регионално ниво отговаря за околната среда и нейните фактори. Миризмите са нощно време, точно тогава РИОСВ не си вдигат зеления телефон, а проверките идват след няколко дни и констатациите са, че няма миризми. Думата на гражданите срещу тази на РИОСВ", заяви пред OFFNews Кремена Петрова, инициатор на протеста и общински съветник в Нова Загора от Демократична България.

Според нея екоинспекцията не се справя с проблема. "Напоследък има наглостта да отговаря на гражданите, че сигналите им са фалшиви", каза още тя.

В инсталацията за биогаз се доставят животински отпадъци от всички предприятия за пилета на фирма "Градус", от фермата за норки и от кравефермите в района, които доставят кравешка тор и урина. От тези отпадъци се произвежда метан, а чрез когенерация се произвежда електрическа и топлоенергия. Ел. енергията се изкупува на най-високи преференциални цени в България - около 420 - 450 лв. на MWh, подчерта Петрова.  

"Организирали сме протести през 2017, 2018, 2019 г., а от три седмици протестираме пред общината всеки ден - граждани посрещат и изпращат служителите с надеждата, че някой ще обърне внимание на населението, което страда от шест години", добави Петрова.

Исканията на протестиращите са РИОСВ да направи постъпки пред МОСВ, за да бъде изграден постоянен пункт за мониторинг в Нова Загора.

От инициативния комитет казаха, че има множество изпратени сигнали и жалби до Регионална инспекция по околна среда и водите, Министерство на околната среда и водите, Министерство на здравеопазването, внесена е и петиция в Европейската комисия.

На протеста се окачват около 100-150 души. 

OFFNews се опита да се свърже с РИОСВ, но без успех. Редакцията е готова да предостави и тяхната позиция.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови