Протест в Англия завърши с насилие, Белгия и Германия сковани от стачки

OFFNews 06 ноември 2014 в 11:49 18528 16

10 души бяха арестувани в Лондон след като хиляди излязоха на "антикапиталистически протест срещу политическата репресия" в цяла Великобритания, пише Би Би Си.

Голяма част от протестиращите носиха маски от типа "Гай Фокс" и маршируваха в сърцето на Лондон като част от Марша на милионите маски, организиран от активисти на "Анонимните" от целия свят.

Протестиращите хвърляха улични табели и други предмети срещу полицаите и разрушиха метални ограждения. Някои замеряха с фойерверки строените като преграда униформени служители.

Шествието беше проведено в Нощта на Гай Фокс - английски войник, член на група католически заговорници, които правят неуспешен опит да осъществят така наречения „Барутен заговор” през 1605 г. и да взривят парламента при посещението на крал Джеймс I и неговото семейство на 5 ноември 1605 година.

Брюксел днес също ще бъде блокиран заради протести, социалната политика. Демонстрацията в европейската столица е срещу плана на новия кабинет да повиши възрастта за пенсиониране, да увеличи данъците и да се откаже от някои инвестиции.

Заради протеста в продължение на най-малко 6 часа в града няма да се движат колите на градския транспорт, а придвижването с автомобили също ще бъде затруднено. В тази връзка организаторите препоръчаха хората да използват железниците, да се придвижват с колело или да ходят пеш.

Германия също е скована от неколкодневна стачка - една от най-мащабните в последните години. Стачкуват служителите на железниците заради заплащането, работните часове и условията на работа за целия персонал на националния ЖП превозвач. Протестът ще продължи до понеделник и вече предизвика сериозни затруднения на гражданите, тъй като всеки два от три влака на "Дойче бан" се очаква да бъдет отменени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!