Преподавателите: Не бива да допускаме насилие в Алма Матер

OFFNews Последна промяна на 26 януари 2014 в 22:37 5435 17

Снимка: Константин Павлов - Комитата
Снимка: Константин Павлов - Комитата

Късно в неделя преподавателите, които подкрепяха действията на "Ранобудните студенти", излязоха с декларация по повод последните събития в Ректората на СУ.

Публикуваме пълния текст на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ В ПОДКРЕПА НА СТУДЕНТСКИЯ ПРOТЕСТ

по повод окупацията на Ректората на Софийския университет от 25 януари 2014 г.

Стоим на своите позиции: от месец юни 2013 г. подкрепяме гражданския протест. По-късно подкрепихме и протеста на студентите, които също са граждани. Това означава, че споделяме цели и ценности с тях – искаме морал и почтеност в политиката, върховенство на закона, прекъсване на връзките на политическия елит с олигарси и организирана престъпност. Затова и продължаваме да настояваме - оставка на правителството на г-н Орешарски, разпускане на 42-то Народно събрание, избори, граждански контрол на всички институции и власти, демонополизация на медиите. Борим се за бъдеще на България в Европейския съюз и цивилизования свят.

Възникнaхме като група в подкрепа на Ранобудните студенти, които в момента имат различия за формите на протест: ние продължаваме да подкрепяме своите студенти, без да се поставяме в позиция на съдии. Ние сме техни колеги, а не организатори, нито ментори: нека всеки студент и преподавател, всяка група поеме своята отговорност за избраната форма на протест или на мълчание. Ще работим за координация между активно протестиращите.

Независимо, че всеки от нас има една или друга преценка за повторната окупация, единни сме в едно: не бива да се допусне насилие в границите на Алма Матер. Призоваваме за това всички - студентите, които са вътре и студентите, които са вън, привърженици и противници на протеста. Настояваме ръководството на СУ също да се въздържа от прибързани действия.

Обръщаме се към студенти и граждани: нека не се фиксираме в медийно фабрикувани шумни сензации и скандали, а да удържаме най-важното: моралната си солидарност. Тя ще ни потрябва – както за всекидневието на протеста, така и за скорошните избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2014 в 22:24

Еми тука некви пишман късопишкомековци роптаят и се тръшкат що моя бил по-голям, значи това за да им влиза по-дълго и по-надълбоко, такава е идеята, сърдете се на природата...

27.01 2014 в 17:30

НАПРОТИВ, НАПРОТИВ, КЮТЕК Е НУЖЕН АБСОЛЮТНО! Както е казал Андрей Ляпчев въпросът се решава “Со кротце, со благо и Со малко КЮТЕК”! За случая с новите УркоПатори на университета КЮТЕКЪТ може да е в повечко, да е ЯКО НАЛАГАНЕ на УркоИдиотчетата, пък после нека се оплакват, че КЮТЕКЪТ им дошъл в повече… Колко “в повече”, кой ще го премери а??!?!?!

27.01 2014 в 08:18

До 14 до професор балкански

И къде го видя морала на тези твои другите. Ти на това морал ли му викаш. Пфу-у-у-у. Б@си и лицемерието и демагогията. На тези моралът им е в петите и в дирниците.

27.01 2014 в 07:48

като гледам името и написаното от теб се сещам за един с твоето име, дето е писал дисертация в москва по идеологическа тема и днес получава заплатата си на професор въз основа и на тази титла, дарена там сред другарите с червените рози...с такива "професори" като теб е пълно и вие сега сте против другите, които говорят за морал, дума непозната за вас....

27.01 2014 в 07:40

Студентският съвет трябва да изиска от ректора списъка на окупантите, за да може всеки засегнат да им заведе граждански иск за нанесени материални и морални щети. И шеметните революционери и шеметните подбудители - т. нар. "преподавателите" трябва да платят за безумията си.

27.01 2014 в 07:19

ДЕМОПЕДЕРУНГЕЛИТЕ пак напълниха патурите отзад в резултат на анален вонящ оргазъм. Тя простотията им е безмернз и безкрайна. Боже, боже , помогни ни да се отърве Земятя от плявата и боклука тъп на човечеството.

27.01 2014 в 01:58

Подкрепящите незаконната окупация преподаватели трябва да бъдат уволнени, а протестиращите незаконно студенти – изключени.

Прокуратурата трябва да се самосезира и да започне процесуални действия според закона. Редът и нормалните учебни занятия следва да бъдат подновени по най-бързия начин.

27.01 2014 в 01:47

Да не забравяме, че нашите предишни и украинските, да не дава господ, бъдещи управници са марионетки на Хитлер,Сорос,
Бенямин Нетаняху, Абдулах Бин Халифа ал-Тани...............

27.01 2014 в 00:32

Евгени и се срамувам от Вас , защото виждам че вашата остаФка няма да промени нищо , на изборите които толкова жалете ще се явят пак същите алчни гъзове ,вашите протести нямат желанието , силата и разума да променят политиците ни да работят за благото на страната ни , виждам борба за кокала !

27.01 2014 в 00:30

Копнееш да видиш един по-добър свят, тогава направи нещо...