Преподаватели от СУ и учени от БАН на протест, правят верига от книги

OFFNews 10 декември 2013 в 13:14 12974 22

Седящ протест на преподаватели пред Парламента.
Седящ протест на преподаватели пред Парламента.

Преподаватели от Софийския университет и учени от БАН излизат на протест утре в 12 ч с искане за незабавна оставка на правителството и разпускане на Народното събрание.

Протестът ще започне на стълбите на Ректората, ще мине през парламента и „стената на срама“, както преподавателите са нарекли загражденията пред централния вход на Народното събрание, и ще стигне до Орлов мост, съобщава dnevnik.bg. В aнонс за акцията преподавателите наричат ситуацията в страната „извънредна“. Според тях дневният ред не е определян от обществото, а от ръководствата на политическите партии.

 Учените и преподавателите призовават всеки, който иска да се присъедини към шествието им, да носи по две-три-книги. Те ще бъдат подредени на земята в символична линия, която властта и полицията нямат право да пресичат. “Погазването на книгите и знанието ще бъде най-уродливата и вандалска проява, на която е способна една власт, това ще бъде поругаване на духа и оскверняване на обществения договор“, пишат преподавателите. Освен това те ще носят баджове с имената и званията им.

„Това днес кара нас, университетските преподаватели, да обявим своето активно включване в организацията на гражданските протести. Нашето общество повече не може да толерира откази за носене на отговорност от страна на политиците и липсата на публични отговори по скандални политически решения и назначения. То категорично не приема зле обмислени договори за заеми и задкулисни сделки, обричащи ни на икономическа и енергийна зависимост, без възможност за защита на националния интерес. В последния месец общественото напрежение ескалира, вследствие на неадекватното и скандално отношение на властта към студентите и младите хора на България – блъскани, удряни, газени и арестувани от тежко екипираните служители на полицията“, пишат  преподавателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!