Пореден протест на вложителите в КТБ

Симона Костадинова 05 ноември 2014 в 14:27 4800 2

Снимка Симона Костадинова

Тридесетина вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ) се събраха днес пред сградата на парламента на демонстрация с настояване банката да бъде оздравена или одържавена.

Те поискаха незабавно да започне изплащането на гарантираните депозити до 196 000 лв.

Демонстрацията отново бе организирана от лидера на партия "Другата България" Божидар Томалевски, който подчерта, че един вероятен фалит на КТБ би нанесъл тежък удар на българската икономика. 

Вложителите се събраха около 12 часа пред паметника на Цар Освободител. Полицията направи кордон и не позволи на хората да излязат на булеварда и да затворят движението. Те носеха със себе си бидони и туби, с които имаха за цел да направят препратка към случилото се в понеделник, когато 39-годишната фотографка Лидия Петрова се самозапали пред президентството.

"Символиката на тези туби е, че хората се запалват в държавата, а е крайно време ние да запалим парламента", обясни Томалевски пред OFFNews.

Той заяви още, че по мнение на експерти от "Другата България" няма как дупката в КТБ да е 4,2 млрд. лева, а ако въобще има дупка, то тя е в рамките на 1,6 млрд. лв.

На въпроса защо са се събрали пред парламента, а не пред БНБ, в чиито ръце е съдбата на КТБ, Томалевски обясни, че "Искров и БНБ не спазват никакви норми и вложителите се надяват депутатите да направят нещо в тази насока".

По време на днешната демонстрация стана ясно, че вложителите възманеряват да организират протестен поход в събота. Началният час ще е 12 часа. Демонстрантите ще се движат по бул. "България". Все още не е ясно от къде ще тръгне протестът, но крайната му точка ще е кв. Бояна и по-конкретно къщите на "хора, които са съпричастни за техническия фалит на КТБ".

Демонстрантите отказаха да назоват конкретните имена на виновниците с обяснението, че ако сега стане ясно кого възнамеряват да посетят, то той няма да си е вкъщи.

Вчера вложителите в банката обявиха, че възнамеряват да наемат международната фирма CCI, която се занимава с финансово разузнаване и киберсигурност, за да открие изчезналите от КТБ пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови