Пореден протест на вложителите в КТБ

Симона Костадинова Последна промяна на 05 ноември 2014 в 14:27 4387 2

Снимка Симона Костадинова

Тридесетина вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ) се събраха днес пред сградата на парламента на демонстрация с настояване банката да бъде оздравена или одържавена.

Те поискаха незабавно да започне изплащането на гарантираните депозити до 196 000 лв.

Демонстрацията отново бе организирана от лидера на партия "Другата България" Божидар Томалевски, който подчерта, че един вероятен фалит на КТБ би нанесъл тежък удар на българската икономика. 

Вложителите се събраха около 12 часа пред паметника на Цар Освободител. Полицията направи кордон и не позволи на хората да излязат на булеварда и да затворят движението. Те носеха със себе си бидони и туби, с които имаха за цел да направят препратка към случилото се в понеделник, когато 39-годишната фотографка Лидия Петрова се самозапали пред президентството.

"Символиката на тези туби е, че хората се запалват в държавата, а е крайно време ние да запалим парламента", обясни Томалевски пред OFFNews.

Той заяви още, че по мнение на експерти от "Другата България" няма как дупката в КТБ да е 4,2 млрд. лева, а ако въобще има дупка, то тя е в рамките на 1,6 млрд. лв.

На въпроса защо са се събрали пред парламента, а не пред БНБ, в чиито ръце е съдбата на КТБ, Томалевски обясни, че "Искров и БНБ не спазват никакви норми и вложителите се надяват депутатите да направят нещо в тази насока".

По време на днешната демонстрация стана ясно, че вложителите възманеряват да организират протестен поход в събота. Началният час ще е 12 часа. Демонстрантите ще се движат по бул. "България". Все още не е ясно от къде ще тръгне протестът, но крайната му точка ще е кв. Бояна и по-конкретно къщите на "хора, които са съпричастни за техническия фалит на КТБ".

Демонстрантите отказаха да назоват конкретните имена на виновниците с обяснението, че ако сега стане ясно кого възнамеряват да посетят, то той няма да си е вкъщи.

Вчера вложителите в банката обявиха, че възнамеряват да наемат международната фирма CCI, която се занимава с финансово разузнаване и киберсигурност, за да открие изчезналите от КТБ пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.11 2014 в 17:29

Божидар Томалевски, Божидар Томалев, Дарио Томалети – човекът с много имена и амбиции за родната политика
Лидерът на „Другата България” Божидар Томалевски е съден и затварян за наркотрафик през 1994 г. Търсен е от службите заради измама чрез сделка за поморийското голф - игрище, която сключва под името Дарио Томалети
Божидар Томалевски основа емигрантската партия „Другата България” ......Почитателите му явно са слепи и глухи за тъмното минало на мераклията да става политик. Божидар Томалевски е носител на „творческото” име Дарио Томалети, с което е обявен за национално издирване заради измами. Той сам измисля второто си име, за да го припознават като италианец и използва двете имена в зависимост от случая. В момента той се подвизава като Божидар Томалевски именно, защото е издирван като Дарио

05.11 2014 в 15:17

Не заслужавате нищо, дребни алчни душици, които спонсорирахте големия обир на века - кражбата на държавата и монополизирането на всички сектори чрез превземането на бизнесите на дребните. И сега заради вашата алчност и глупост пак искате да плащаме. Е няма да стане!