Полицейският синдикат към Асен Василев: Правителствата са временни, нуждата от сигурност - постоянна

СФСМВР вижда прилики между Асен Василев, Владислав Горанов и Симеон Дянков, чиито неадекватни и несправедливи решения взривиха социалния мир

OFFNews 13 юли 2023 в 10:04 3154 12

Полицейски протест през 2020 г.

Снимка БТА/Цветомир Петров, архив

Полицейски протест през 2020 г.

Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР) обяви, че ще проведе протестното шествие – митинг след думите на финансовия министър Асен Василев, който обяви, че желаното увеличение на заплатите на полицаите не е възможно. 

"Полицаите няма да получат увеличение на заплатите. През миналата година бяха увеличени с цели 20 на сто и сега в новия бюджет няма допълнителни средства", каза той в началото на юли. 

Сега от СФСМВР обявяват, че шествието им ще започне именно от Министерството на финансите и припомнят на Василев, че "правителствата са временни, нуждата от сигурност - постоянна".

Недоволните служители ще се съберат на 15 юли в 13 ч., където публично ще отговорят на изказаните от Асен Василев "неадекватни твърдения", касаещи заплащането и мотивацията на служителите, както и тезите от последните дни, че ако е имало увеличение на заплатите предходната година, то не се полага ръст на възнагражденията в Бюджет 2023.

В 13:15 часа протестиращите ще тръгнат на шествие към Народното събрание, където ще изразят своето несъгласие с поведението и позицията на народните представители от 49-тото Народно събрание, които с мълчанието и бездействието си подкрепят тезите на министъра на финансите.

От СФСМВР заявяват, че полученото увеличение на възнагражденията през 2022 г., компенсира една тежка несправедливост от 2020 г., когато представители на 35 държавни ведомства получиха увеличение на заплатите заради положените усилия за борба с COVID кризата, а работещите в МВР не бяха в този списък.

"Това само по себе си беше тежка обида и унижение за професионалистите, които извършваха денонощни проверки, организираха контролно-пропусквателни пунктове и проверяваха хиляди карантинирани българи", обясняват от синдиката.

Те виждат доста сходства между министър Василев и неговите предшественици – Владислав Горанов и Симеон Дянков, чиито "неадекватни и несправедливи решения взривиха не само социалния мир", но и доведоха до десетки блокади на ключови кръстовища и магистрали.

СФСМВР припомня, че равноправното членство в Европейския съюз не касае само приемането на България в Еврозоната и Шенген, но изисква да се гарантира сигурността на всички български граждани и да се осигурят достойни условия на труд и заплащане на работещите в МВР.

Представителите на Федерацията отправят покана към всички депутати, които имат желание да чуят аргументите на протестиращите и се интересуват от мнението на работещите в системата на МВР, да се включат в шествието им. 

От СФСМВР канят всички свои колеги, техните близки и семейства и граждани на протеста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

12

alfakentavur

13.07 2023 в 16:18

Гледах тези протести почти онлайн. Присъствах на един от тях. И видях, че всеки от по-бурните можеше да прерастне в нещо много по-лошо.

Не ми е необходимо да търся каквито и да било съдебни решения, за да преценя как е действала полицията.
Според теб всеки един арест е бил обжалван, така ли? Нищо подобно.

Да, да извадиш 2 решения и да правиш някакви генерални изводи, ползвайки ги като довод, е говорене наизуст.

-1650

11

ob1

13.07 2023 в 16:11

Ами предложих ти да намериш съдебно решение за отхвърлено обжалване на арест от тия протести... щом имаш толкова голям избор от десетки и стотици едва ли ще ти е проблем.
Решение на съда било говорене наизуст... ок :) Спирам до тук.
Let's agree to disagree и толкова.

2550

10

alfakentavur

13.07 2023 в 15:49

Така ли? Колко хора са арестувани по този протести? Десетки, ако не и стотици. Ти намираш "две решения", и 5 и 10 да са и край - действали са некадърно.

Напротив. Всеки ден, дори няколко пъти на ден тези протести можеха да ескалират много повече и да се случат много по-страшни неща. Полицията като цяло действаше много разумно и успя да предотврати големи ексцесии.

Ти продължавай да си говориш наизуст.

Човек на 20 години може да гласува, може да се запише в армията и да отиде на война, може да си купува легално алкохол. Може да се ожени и да има деца. Може да участва в порно. Но ти го наричаш "дете".

Еми, нито една от двете ти тези не е състоятелна :)

-1650

9

ob1

13.07 2023 в 15:15

Ох, човеко, намерих ти две решения, които показват колко некадърно са действали куките. Сещам се за поне 5-6 от тоя протест, но не си струва да търся повече. Ти пробвай да намериш едно, в което се казва, че са действали правомерно и правилно са задържали някого на тоя протест.
И да, деца са, на 20г как да ги наричам?
А логиката за екипировката на ченгетата е много проста - тотално неподготвени са.
Но да, дайте да дадем! Миналата година 20%, тая - 30%, догодина 40% направо, ура!

2550

8

alfakentavur

13.07 2023 в 14:33

Изгледай цялото видео. Не са само яйцата. И не е само това видео, нямам време да търся всички подобни.

Айде сега. "Що не са с шлемове тия полицаи?". Такава ли е логиката? Ако гръмнат някого в сърцето? "Що не е бил с бронежилетка?".

Цитираш ДВЕ решения за задържане. На деца ли са? Тези решения не поставят всичко под общ знаменател.

Нямам роднина полицай. А ти? Да нямаш роднина, който е замерял полицаите с павета и после са го ступали?

-1650

7

ob1

13.07 2023 в 14:28

Човек, това допълнително показва неадекватността на полицията. Що не са с шлемове тия полицаи? Аз ли трябва да им ги осигуря? Като е екипиран колко ще му дреме дали по шлема дрънчат някакви боклучки?
Можеш и сам да намериш клипчето, на което ченгетата пръскат спрейчета срещу вятъра и после реват. Професионализъм тече от очите им направо :)

По въпроса за вариантите ти слагам решението от делото на момиче от протеста: "„Не е имало каквито и да е данни за извършени хулигански прояви от страна Цветкова. Съдът не намира нито правна, нито житейска логика или някаква друга основателна причина за издаването на заповедта за задържане.“
Ето ти и за Евгени Мирчев - "Задържането на Евгени Марчев не покрива нито стандарта за законност, нито този занепроизволност като основополагащи принципи при ограничаване правото на свобода"

Толкоз за професионализма.
Ти да нямаш роднина ченге?

2550

6

alfakentavur

13.07 2023 в 14:13

ob1, а това нормално ли е?

https://youtu.be/-36Npnxw4WU

На твоя въпрос има два варианта:
1. Полицаите бият агресивни протестиращи
2. Полицаите бият произволно избрани невинни протестиращи

Не се вижда на видеото какви са. Ти автоматично приемаш второто. Защо? Първото е много по-логично. Не се озаптява протест, ако оставяш агресивните, а биеш невинните.

И пак казвам - това не са деца.

-240

5

редовно четящ

13.07 2023 в 13:59

Наложителна е основна чистка в полицейските структури.

-1650

4

ob1

13.07 2023 в 13:44

https://offnews.bg/obshtestvo/uzhasiavashti-kadri-eto-kak-politciata-bieshe-protesta-na-10-iuli-202-757269.html
АК, това нормално поведение ли е за полицаи?
Съвсем отделен въпрос е, че пребиват тия деца, а не лумпените, които са ги замервали.

4000

3

Математика

13.07 2023 в 12:04

Бас ловя, че ако Тея хрантутници ги няма за една седмица живота в България ще се подобри. Даже престъпността че спадне , защото те престъпниците са в симбиоза с полицията. Мисля че решението го бяха направили в Грузия на Михаил Саакашвили.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика