Полицай бие студент в Националната художествена галерия (видео)

OFFNews Последна промяна на 22 ноември 2013 в 10:53 47883 95

Полицай бие студент в НХГ. Кадър: bTV
Полицай бие студент в НХГ. Кадър: bTV

Уникални кадри, в които полицай налага студент от УНСС в Националната художествена галерия по време на протеста на 12 ноември, са заснели камерите в двореца.

Кадрите бяха показани тази сутрин по bTV. Случката е по време на един от пиковите дни на протеста, когато студент скочи върху колата на Антон Кутев и имаше сериозно спречкване между протестиращи и униформени.

Битият студент в галерията, която се помещава в бившия царски дворец, е Сава Чапанов. Той е студент в магистърска програма право на интелектуалната собственост в УНСС. По време на размириците на жълтите павета в центъра на София Сава е подгонен от полицаи, вероятно защото е нарушил някоя от многото зони за сигурност.

"Не исках да прекарам 22 часа на пейка в някое РПУ, затова побегнах и се скрих в галерията", разказа пред bTV Сава.

На кадрите се вижда как студентът стига до втория етаж на сградата и сяда на стълбите, вдигайки ръце, за да покаже, че не представлява заплаха за сигурността.

По време на гонитбата, Сава отнесъл и няколко заплахи по свой адрес от полицая.

На видеото се вижда как униформен полицай хваща за косата младежа, а студентът от своя страна, вероятно за да не падне по стълбите, се хваща за якето на полицая. Последват няколко удара по гърба на Сава, който е завлечен до изхода на НХГ.

"За щастие ме удари достатъчно леко, за да нямам щети по себе си", разказва студентът.

В кадрите  се вижда още, че на първия етаж на сградата, униформеният избутва Сава в "сляп" участък на етажа, където камерата няма обхват. Там също е имало опит да се упражни насилие върху студента, каза той.

След инцидента Сава е бил задържан, но бил и бързо освободен от полицията без повдигнато обвинение.

 Пред OFFNews от пресцентъра на МВР казаха, че ще проверят случая и към момента нямат коментар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.11 2013 в 13:53

много по-голямо унижение и разруха носи експлоатацията, свързана с капитала . варваризма произтича от неговата принуда и насилие,защото е свързано с необходимост..докато тези, да приемем, леко "своеволни" действия от двете страни-на защитаващите реда и нарушителите са случайни..добре е да си дадем с,етка,че "ако искаме да ОБИЧАМЕ,трябва да сме готови да СЛУЖИМ,ако искаме да бъдем СВОБОДНИ-това значи да сме готови да УМРЕМ..звучи много нецивилизовано..но не го е писал Дзержински или Берия..а Хегел

23.11 2013 в 17:22

Много си зле момиченце. когато в Канада има министри като нашите тогава ни сравнявай с тях !

23.11 2013 в 13:20

В България, както в по-голямата част от източния блок, понятията цивилизовано общество, хуманност и уважение къмм личността са все още една химера.

23.11 2013 в 12:55

Полицаи които бият сигурно има навсякъде, въпроса е да се пускат жалби срещу тях и само така могат да ги уволнят. Те може и да са отказали да се легитимират но това не значи че не може да се разбере кои са били.

Ако един полицай откаже да се легитимира той вече не е полицай, а престъпник и никакви негови заповеди не е задължително да се спазват. Примерно някой уволнен от МВР който си е скатал униформа и се представя за полицай може да си прави всякакви зулуми безнаказано.

23.11 2013 в 12:34

Полицаите определено като цяло не са професионалисти. Нямат необходимата подготовка и качества. Някои са откорвени идиоти, склонни към насилие и комплексари с необходимост да се себедоказват. Но на властта е много удобно полицаите да са само на прицел, вместо тях. Затова и им е дадено право да нарушават закона като не се легитимират и като прилагат неправомерно сила. За да могат да го отнесат евентуално, ако се наложи. Ако се наложи, да накажат някой полицай и Станишив и компания в бяло - обясняват ни как агресията ги плашела и те казвали не на омразата и други дрисни.

23.11 2013 в 12:22

Като прочетох цялата дискусия тук, единственото, което мога да кажа е, че Поля има същото извартено мислене за вселената и всичко останало като т. нар. "управяващи" в момента. Това е същото мракобесническо мислене на ръба на компромиса със собствената нормална човешка съвест, което е довело и продължава да води до най-античовешките прояви и извратени решения в човешката история.

23.11 2013 в 11:15

Поля, аргументите са ти железни. Ако е демокрация - правилата се спазват. Революцията си е друга Мария. Не може и с ...... в ..... и с душата в рая. Представете си само Левски, Раковски и Ботев да се жалват в кадийството, че заптиите им нарушават правата.

23.11 2013 в 06:46

Julian Adov
ако не се подчиниш на заповед на полицай"стой" и побегнеш , се смята,че си побягнал с престъпно намерение-да се отървеш от притежание на незаконна за притежание вещ Полицаите как да са сигурни, че той н носи взрив ,например..всички сте големи либерали..ама тъкмо ранобудките ,когато ги щурмуваха ходиха да търсят намеса на полицията,а университета има автономия..те уж обяввяват "нова власт" в Су,после ходят търссят казионните полицаи да ги пазят..смешни пардю-ревлюционери

23.11 2013 в 01:43

Еми с тая дълга коса... бой до спукване.

22.11 2013 в 23:59

Поля, днес защитавате побойници, утре убийци ли ще оневинявате?