Полицай бие студент в Националната художествена галерия (видео)

OFFNews 22 ноември 2013 в 10:53 48581 95

Полицай бие студент в НХГ. Кадър: bTV
Полицай бие студент в НХГ. Кадър: bTV

Уникални кадри, в които полицай налага студент от УНСС в Националната художествена галерия по време на протеста на 12 ноември, са заснели камерите в двореца.

Кадрите бяха показани тази сутрин по bTV. Случката е по време на един от пиковите дни на протеста, когато студент скочи върху колата на Антон Кутев и имаше сериозно спречкване между протестиращи и униформени.

Битият студент в галерията, която се помещава в бившия царски дворец, е Сава Чапанов. Той е студент в магистърска програма право на интелектуалната собственост в УНСС. По време на размириците на жълтите павета в центъра на София Сава е подгонен от полицаи, вероятно защото е нарушил някоя от многото зони за сигурност.

"Не исках да прекарам 22 часа на пейка в някое РПУ, затова побегнах и се скрих в галерията", разказа пред bTV Сава.

На кадрите се вижда как студентът стига до втория етаж на сградата и сяда на стълбите, вдигайки ръце, за да покаже, че не представлява заплаха за сигурността.

По време на гонитбата, Сава отнесъл и няколко заплахи по свой адрес от полицая.

На видеото се вижда как униформен полицай хваща за косата младежа, а студентът от своя страна, вероятно за да не падне по стълбите, се хваща за якето на полицая. Последват няколко удара по гърба на Сава, който е завлечен до изхода на НХГ.

"За щастие ме удари достатъчно леко, за да нямам щети по себе си", разказва студентът.

В кадрите  се вижда още, че на първия етаж на сградата, униформеният избутва Сава в "сляп" участък на етажа, където камерата няма обхват. Там също е имало опит да се упражни насилие върху студента, каза той.

След инцидента Сава е бил задържан, но бил и бързо освободен от полицията без повдигнато обвинение.

 Пред OFFNews от пресцентъра на МВР казаха, че ще проверят случая и към момента нямат коментар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!