Пътните строители на протест пред Народното събрание

Йорданка Веселинова 13 април 2022 в 10:35 941 0

Снимка OFFNews

Около 200 пътни строители излязоха на протест пред Народното събрание. Причината е проекторешението за разплащанията за пътища на АПИ, което миналата седмица бе бойкотирано.

Към момента движението по бул. "Цар Освободител" не е блокирано.

Около 10:30 ч. протестиращите организираха шествие до Министерски съвет.

Две от организациите в сектора - Българска браншова камара "Пътища" и Българска браншова асоциация "Пътна безопасност" - призовават парламентът да влезе във функциите си, като приеме проекта за решение за АПИ, което се превърна в разменна монета за избора на нов шеф на БНБ и миналата седмица бе бойкотирано от ПП, ДБ и БСП. 

Организациите посочват, че състоянието на републиканската пътна мрежа е катастрофално и изтъкват, че нуждата от спешни мерки не оставят друга възможност на Българската браншова камара "Пътища" освен да пристъпи към ефективни протестни действия.

Според двете организации назначаването на допълнителни комисии за проверка на договорите и изпълнените дейности показва неуважението на държавата към експертите, работещи в пътната администрация. Това искане дойде от депутати от ПП миналата седмица.

Вчера премиерът Кирил Петков обяви, че са предложили на коалиционните си партньори да бъдат разплатени половината от дължимите пари на строителните фирми, а останалите 50% ще трябва да минат през парламентарен отчет.

Днес проекторешението ще бъде разгледано в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. Очаква се да влезе в зала в четвъртък, но след промените в ЗСВ, които предвиждат закриване на спецправосъдието. Ако управляващи и опозиция влязат в размяна на обвинения, което е почти сигурно за спорната тема, парите за АПИ могат да се отложат за поне седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови