Миньори протестираха заради отказано поскъпване на въглища, стигна се до сблъсък с полицията

OFFNews 24 април 2018 в 17:50 2166 0

Снимка БГНЕС

Работещи в мини "Марица Изток" протестираха в центъра на София заради отказаното от енергийния министър Теменужка Петкова увеличение на цената на въглищата.

Те поискаха увеличение с 15% на изкупната цена на въглищата, запазване на работните места и подобряване на условията на труд.

Миньорите предупредиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, има опасност да не успеят да добият нужните количества въглища за работата на топлоцентралите в Маришкия басейн, които произвеждат 40% от електроенергията в България.

Миньорите се събраха на пл. „Ал. Батенберг” в столицата и оттам стигнаха до министерството на енергетиката, където внесоха своите искания.

Пред сградата на Министерството на енергетиката се стигна до кратък сблъсък с полицията. 

Петкова слезе при протестиращите и обяви, че правителството взема мерки за защита на въгледобива.

"Колегите имат претенции по отношение увеличаването на цената на въглищата с цел инвестиции в техниката. Такива инвестиции се правят. В момента в ход е обществена поръчка за рехабилитация на 5 багера за 85 млн.лв. Правим всичко онова, което необходимо, за да осигурим максимално добри условия за труд", каза тя.

Петкова разговаря с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и представители на протестиращите. След това пред журналисти тя обясни, че следващата седмица ще посети мините, за да се запознае на място с проблемите.

"Не чухме обещание затова, че нещата ще се променят. В рамките на този разговор тя се съгласи другата седмица да дойде в мината и ние да я заведем да й покажем мините такива, каквито те са наистина. Според Петкова искането за по-висока цена на въглищата заради нуждата от средства за инвестиции е неоснователно, тъй като дружеството е на печалба и има средства за технологично обновяване", коментира Манолов, цитиран от БНТ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!