Гладуващ железничар влезе в болница

OFFNews 06 декември 2011 в 14:26 1520 0

Централна гара. Снимка: Сергей Антонов

Снимка Сергей Антонов

Централна гара

Железничар, обявил гладна стачка, днес бе приет в болница заради влошаване на състоянието, съобщи Обединеният стачен комитет. Кирил Руменин е началник влак от Превозна служба-Перник. Той е диабетик. Колегите му веднага извикали линейка, когато видели, че му прилошава. Пристигналите на място спешни лекари измерили кръвно 100/180. Категорични са, че мъжът трябва да прекрати гладната си стачка, защото тя излага на риск здравето му. Те го посъветвали и да не се връща на работното си място днес.

Руменин стачкува ефективно от началото на стачката - 24 ноември, а вчера обяви и гладна стачка. Освен него гладуват и двама кондуктори - в Пловдив и Карлово. В днешния 13-и ден от стачката в БДЖ влаковете спряха от 8 и ще тръгнат по разписание в 16 ч. Беше планирано синдикатите да преговарят с ръководството на БДЖ и транспортния министър Ивайло Московски, но неочаквано от пресцентъра на министерството отрекоха да е била планирана такава среща. В крайна сметка преговори между синдикатите в железниците, ръководството на компанията и министър Московски днес имаше, но до тях не бяха допуснати журналисти. Не беше оповестен и какъвто и да било резултат от нея. От КНСБ обявиха, че утре разговорите продължават. Основните искания на протестиращите са да не бъдат съкращавани 2000 железничари до края на 2011 година и още 500 - през 2012 година, както планира ръководството на БДЖ. Синдикатите са против спирането на 150 влака по непечеливши линии.

 Работещите в БДЖ настояват и за подписване на Колективен трудов договор. За вчера също беше планирана среща на синдикатите в железниците с министър Московски, но тя се отложи. Синдикатите тълкуват ставащото като "протакане, целящо довеждането на дружествата до умишлен фалит", след което "Товарните превози" да бъдат продадени на предварително известен инвеститор, да се създаде нова компания, а работещите в БДЖ да останат без работа. Вчера над 86% от пътническите влакове в цялата страна спряха. Нито един влак не тръгна от Централна гара София, Перник, Мездра, Червен бряг, Горна Оряховица, Пловдив, Стара Загора и Видин. Това съобщиха от Обединения стачен комитет на КНСБ и КТ "Подкрепа". Към 16.00 ч. от 225 пътнически влака, които е трябвало да се движат между 8.00 и 16.00 ч., са спрели движение 193. За първи път стачкуваха служителите на ДП НК „ЖИ” на гара „Езерово” /преди Варна/, „Владимир Павлов” /преди Бургас/, „Страцимир”, „Берковица”, „Бойчиновци”, „Кунино”. До 5 декември 838 служители на БДЖ са приели предложението на ръководството да бъдат освободени от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда. Трудовите възнаграждения в размер на шест брутни заплати ще бъдат изплатени веднага след освобождаването на служителите от длъжност. Освобождението от длъжност по чл. 331 от Кодекса на труда е една от допълнителните мерки, които ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД предприе за ускоряване на реформите на дружеството. Ефектът от прилагането на тази мярка ще бъде в размер на около 23 или 24 млн. лева годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!