Фандъкова призова организаторите на протестите да ги заявят в общината, за да си свърши работата полицията

OFFNews 19 август 2020 в 15:13 2363 2

Снимка БГНЕС

"Призовавам организаторите на тези протести да ги заявят по закон и да спазват закона. На улицата са много млади хора, които искат промяна, искат върховенство на закона, справедливост, ред. Хората обаче, които са застанали заедно с тях и се опитват да ръководят протеста, правят точно обратното – неспазване на закона, беззаконие, хаос, агресия. Това не може да бъде представителството на тези прекрасни млади хора, които очакват промяна."

Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която инспектира ремонтните дейности в 51-ва Детска градина „Щурче”.

Кметът се надява протестите да приключат до 15 септември, за да няма затруднения за гражданите повече.

„Надявам се организаторите да осъзнаят, че в интерес на протеста е неговото мирно провеждане”, заяви още Фандъкова.

Попитана дали подкрепя тактиката на полицията да не охранява протестите, докато не бъдат заявени в общината, Фандъкова обясни, че не коментира стратегии и тактики на полицията.

„Ако протестите се заявяват, това дава възможност както на общината, така също и на полицията да си свършат работата. Тогава има маршрути, тогава се знае и полицията е длъжна, не само трябва, а е длъжна, да осигури съответния ред“, посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8740

2

Косьо Генчев

19.08 2020 в 18:01

Многоуважаема г-жо Фандъкова,
бихте ли посочила по кой точно закон да бъдат заявявани протестите, за да бъде спазен закона, според Вас?
Има закон за събранията, митингите и манифестациите. Както сигурно Ви е известно протестът, като форма на несъгласие с определени управленски действия или бездействия не е нито събрание, нито митинг, нито манифестация. В законодателството ни, както и в европейското такова, няма забрани и/или изисквания за обявяване на протест, което пък означава, че всяко действие, което не е изрично урегулирано от закон или забранено, е разрешено.
Простичко е! Надявам се бързичко да го схванете.
Освен това протестите нормално нямат организатори, а предствляват волеизявление на отделни индивиди, събрали се посредством социалните мрежи (в 21-ви век е така), които не са задължени да Ви казват точно къде ще бъдат и какво ще правят.
Протестите имат само две искания - оставките на Бойко Борисов и на Иван Гешев. Вие лично можете да спомогнете за първата.

3000

1

SaraAsar

19.08 2020 в 15:35

Фандъкова или да въведе ред в СФ, или да си ходи! Това с призиви не става, а с прилагане на Закона спрямо тези, тръгнали да се борят за законност чрез пълно беззаконие! Срамота е да оставя софиянци на този произвол! С три старчета ли не могат да се справят?