Десетки на протест 'Не на омразата' пред Съдебната палата

''Искаме промяна! Не с юмруци, а със закони! Сега!'' поискаха демонстрантите

Йорданка Веселинова 01 ноември 2021 в 18:21 2159 0

Десетки се стекоха на мирен протест под надслов "Не на омразата" пред Съдебната палата в София заради нападението на център на ЛГБТИ в събота. Имаше и засилено полицейско присъствие в района. Демонстрантите издигнаха разкъсани тениски и плакати, на които пишеше "И моята кръв ли е нужна", "Промяна в НК веднага" и "Аман!".

Поводът е съботното нападение на общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub, при което около 10-тина души, предвождани от политика националист Боян Расате, нахлуха и изпочупиха центъра. Тогава пострада и момиче, което е било удряно.

Това се случва няколко дни след като фондация "Билитис" входира в Министерство на правосъдието подписите на 8181 души за промяна в Наказателния кодекс, целяща включване на сексуалната ориентация и половата идентичност като признаци, на основата на които се извършват престъпления от омраза и други престъпления.

Протестът се организира от Rainbow Hub, София Прайд, Фондация "Билитис", Фондация "ГЛАС", Младежка ЛГБТ организация „Действие", Колектив "Феминистки мобилизации", Фондация "Single Step", които определиха нападението като "не просто вандалски акт, а фашистка атака срещу правото ни на съществуване".

"Настояваме да живеем в държава, в която това не е ежедневие и не е просто малка част от новините в 7. Настояваме за справедливост и правосъдие! Настояваме за промени в НК, които да включват престъпления от хомофобски и трансфобски подбуди", пишат още организаторите.

По-рано днес от Фейсбук страницата Rainbow Hub бяха публикувани и съвети за безопасност на участниците. Такива се разпространяват и преди провеждането на ежегодния София Прайд заради възможните актове на насилие.

Междувременно вече е стартирана дарителска кампания за възстановяването на Rainbow Hub.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови