Част от жителите на карловските села протесират

OFFNews 12 декември 2022 в 08:45 1893 0

Село Слатина след наводнението в Карловско

Снимка БГНЕС/Васил Донев

Село Слатина след наводнението в Карловско

Постадалите от наводнения жители на карловските села Богдан, Каравелово и Слатина блокираха за кратко движението по Подбалканския път до разклона за село Московец тази сутрин. Причината е забавянето на изплащането на всички социални помощи.

Около стотина души, облечени в светлоотразителни жилетки, се събраха на разклона до село Московец. Към седем часа сутринта около 30 души блокираха за кратко движението по Подблаканския път.

"Бяхме принудени вече да дойдем тук, след като виждаме, че нищо не се случва. Ние знаем, че тези поражения няма да бъдат отстранени с магическа пръчка, но се действа много бавно. Хората са обезверени, уплашени. Като завали дъжд, всички настръхват и виждат, че при по-силен дъжд, ще стане отново наводнение", каза пред БНР Йорданка Семкова от Слатина.

Част от демонстрантите твърдят, че са получили от държавата само еднократната помощ от 375 лева. Разпределени са и събраните от дарения 1,6 млн. лв., но според местните има домакинства, до които те още не са стигнали.

Извънредно създаденият Общински кризисен щаб, под ръководството на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, заседава ежедневно. Почистени и рехабилитирани са 30 улици, още три в Богдан са възстановени аварийно. Поставени наново са 118 електрически стълба, предстои да бъдат поставени още около 190 бр.

Изнесен, складиран и подготвен за предаване на населението е около 3700 куб. м. дървен материал за огрев. Почистени са 8,7 км. речни корита, както и още около 5 км. околни дерета. От тях са изнесени над 2,7 милиона куб. метра наноси и инертни материали.

На над 700 домакинства са раздадени дърва – общо над 3000 куб. метра. Раздадени на пострадалите са близо 400 тона вода, над 1,5 милиона бр. консерви, над 30 тона брашно , ориз, варива и др.

За временно задоволяване на жилищните нужди на пострадалите са разположени 29 жилищни контейнера, оборудвани с уреди от първа необходимост. В тях са настанени около 80 човека.

На пострадалите са раздадени голям брой мебели и покъщнина осигурена от частни дарители – легла, матраци, кухненски шкафове, маси, столове, одеяла, чаршафи и др.

Към 2 декември 2022 г. паричните дарения за пострадалите от наводненията, постъпили по сметката на Община Карлово са 1 780 627.08 лв., като 438 979.69 лв. са от DMS кампанията. Общият брой на дарителите е 1532 - физически и юридически лица, сред които и 20 общини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови