Бургазлии на протест срещу нов блок пред терасите им

OFFNews - Бургас 10 декември 2015 в 12:40 3567 1

Снимка OFFNews

Повече от месец жители на два блока в бургаския комплекс „Изгрев“ – 3 и 3А, протестират срещу строежа на нова кооперация, която е издигната на метри от техния блок. Днес протестът им ескалира във форма на гражданско неподчинение. По примера на полицаите, бургазлии преминаваха бавно една от натоварените улици – „Транспортна“, като за десетина минути блокираха движението по нея.

С надписа „84%! Кмете, длъжник си ни“ те припомниха убедителната изборна победа на Димитър Николов и поискаха той да спре строежа. По думите им той ще направи невъзможен достъпа на автомобили, линейки и пожарни, до входовете им. С вдигането на 6- или повече етажен блок, слънчевата светлина вече няма да достига прозорците на техните апартаменти. Недоволството им днес ескалира, след като инвеститорът, фирма на бургаския бизнесмен Неждет Куш, се опитал да сложи бариера, която да попречи на влизането на коли до блока. Улицата някога е била държавна, но преди много години е деактувана и в момента, по документи, не съществува, твърдят протестиращите.

Те продължиха да настояват за среща с кмета Димитър Николов, който им е бил обещал, че там няма да се строи. От община Бургас, обаче, няколко пъти подчертаха, че строежът е законен, че имотът е купен от инвеститор, а разрешителното за дейностите е изрядно и те не могат да ги спрат.

Бургазлии заплашиха, че въпреки това, всеки ден ще блокират изненадващо по някоя пешеходна пътека в знак на протест.

Подчертаха, че очакват намеса от общината, иначе „ще ги изметат“.

„Предния път влязохме в общината 100 души. Следващия път ще влезем триста. Във Френската революция, когато тълпите влизат отдолу, чиновниците скачат през прозорците“, каза един от протестиращите бургазлии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови