БДЖ оттегля иска срещу служителите си

OFFNews 22 декември 2011 в 17:13 2036 0

Влак на БДЖ

Снимка Сергей Антонов

Влак на БДЖ

Ръководството на БДЖ планира да оттегли иска си в съда срещу служители на железниците, които протестираха в последния месец. Това ще се случи на на 1 февруари, съобщи изпълнителният директор на холдинга Йордан Недев.

За празниците ще бъдат пуснати 180 допълнителни вагона, които ще дадат възможност на още 20 000 пътници да ползват железопътния транспорт. На 23-и и на 30-и декември по маршрута София-Варна извънредно ще се движи бързият влак "Варна Уикенд".

На 26-и декември и на 2-ри януари извънредно ще пътуват бързите влакове "Бургас Уикенд" и "Варна Уикенд". На 24-и и 31-ви декември ще бъде удължен маршрутът на два бързи влака между София и Пловдив, които ще се движат между София и Стара Загора.

На датите 23-и, 26-и, 30 декември и 2 януари извънредно ще пътуват и два бързи влака между Пловдив и Димитровград, които обичайно се движат само през неделните дни.  

Междувременно Йордан Недев и председателят на съвета на директорите на дружеството Владимир Владимиров определиха стачката на синдикатите като неуспешна, защото след нея са били генерирани само загуби. Според Недев единственото положително следствие на стачката е подписването на колективен трудов договор. През 2012 година няма да бъдат спрени губещите влакове.

През януари ще обаче ще поскъпнат билетите с 9%. Това ще бъде направено, за да има финансови постъпления за "Пътнически превози". Друг приоритет е продажбата на „Товарни превози". Освен това дружеството ще води безмилостна война срещу гратисчиите. Загубите от пътувания на хора, които не си плащат за превоза, възлизат на над 5 млн. лв. годишно. От 1 януари ръководството ще спре да дава по шест заплати за доброволно напускане. До момента от тази инициатива на мениджмънта са се възползвали близо 1200 човека, съобщи Владимир Владимиров. Според плановете за оптимизация на персонала в железниците, от 13-те хиляди служители трябва да бъдат премахнати 2000.

Държавата пое вместо БДЖ изплащането  на държавно гарантиран заем за железниците, съобщиха от финансовото министерство. Ведомството на Симеон Дянков е наредило изплащането на 2,97 млн. евро заради заем, отпуснат от Световната банка още през 1995 г. Заемът е бил взет за оздравяване на железниците и по него досега са изтеглени около 51,93 млн. долара и 27,83 млн. евро. Той е договорен с 20-годишен период на погасяване с включен в него 5-годишен гратисен период по отношение на главницата и се погасява на 15 юни и 15 декември всяка година. Окончателният падеж е на 15 юни 2015 година. Финансовото министерство е принудено да плати парите, тъй като представлява държавата по всички държавно гарантирани заеми. Ако не направи плащането, Световната банка има право да преустанови всички активни в момента заеми, отпуснати на България. До края на тази година обаче БДЖ трябва да плати и 15 млн. евро на германската държавна банка KfW по заема, отпуснат за закупуването на 50 дизелови и електрически мотриси "Дезиро" на "Сименс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!