Влаковете пълни, бизнесът на гарата живна

OFFNews 20 декември 2011 в 12:44 2151 0

Централна жп  гара, снимка: Сергей Антонов
Централна жп гара, снимка: Сергей Антонов

Дни след края на стачката в БДЖ влаковете са пълни, билетите за 4-5 дестинации за предстоящите празнични дни са напълно или почти изчерпани. Капанчетата на на гарата, замрели в месеца на протеста, отново се пълнят с хора. Наместо потискащата тишина от преди дни сега се чува шумът от десетки смесващи се разговори.

Към 9:30 часа днес на Централната жп гара вече имаше 100-ина души. „Аз съм от Шумен, дойдох на гости на сестра си в София и сега е време да се прибирам у дома. Радвам се, че влаковете тръгнаха, защото мога да си ползвам намалението за пенсионер“, разказа възрастна жена, която чакаше да влака за Шумен.

Докато тя чакаше спокойно, подсигурила се отрано с билет, други припряно поръчваха на касиерите броя билети, дестинацията и часа на потегляне, при някои от тях - след 10-ина - 15 минути.

Някои пък се нареждаха пред касите, за да се запасят с билети за родните места за дните преди Коледа - 22 и 23 декември. Хората се върнаха - едва 20 декември е, а билети например за Варна за 22 и 23 декември вече няма, радваха се служители на касите. За нощния влак по линията София – Бургас за 23 декември билети също няма. За влак „Чайка” по линията София – Бургас са останали само билети 1-ва класа за датите 22 и 23 декември. От 1 декември са увеличени билетите за експресните влакове.

Определено се усеща, че влаковете вървят, има хора - и по оборота се усеща, каза, усмихвайки се, продавач в кафене на гарата. За Варна ще пуснем допълнителни вагони - не искаме да връщаме хора, обясни жената, която сутринта беше на смяна на касата. 

За Добрич, Търговище и Враца билетите за 23-и вече са продадени. За Плевен, Пловдив, Велико Търново и Горна Оряховица бяха останали малко свободни места.

Стачката на железничарите спря влаковете на 24 ноември. Те не се движеха по разписание от 8 до 16 часа всеки ден до 15 декември. Избухна заради планираните от ръководството на БДЖ съкращения на 2500 служители и спирането на 150 влака. Влаковете потеглиха на 16 декември след като се разбра, че продължителните преговори между синдикатите и ръководството на холдинга, целящи подписване на два Колективни трудови договора, ще дадат резултат. И едната и другата страна направи отстъпки по съдържанието на договорите и в крайна сметка такива бяха подписани. Официално Колективния трудов договор за "Товарни превози" бе подписан на 18 декември, а за "Пътнически преговори" - късно вчера - на 20 декември, след 7-часови преговори. 

На централната автогара днес също беше пълно с хора. Вече са свършили билетите за автобусите на някои от големите превозвачи за Варна, Силистра, Бургас, Велико Търново, Стара Загора и Русе за 22,23 и 24 декември. Допълнителни автобуси няма да бъдат пускани. От друга фирма разказаха, че вече са пуснали извънредни автобуси за празниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!