Арменци излязоха на протест пред посолството на Азербайджан в София

OFFNews 08 октомври 2020 в 19:36 4280 3

Снимка БТА

Представители на арменската общност у нас се събраха на мирен протест пред посолството на Азербайджан в София. Те настояват за прекратяване на кръвопролитията в Нагорни Карабах.

Протестът е организиран от Епархийския съвет на Арменската Апостолическа Света Църква.

"Като граждани на свободна и демократична България, намираме за крайно недопустимо мирни граждани, сред които - жени, деца и старци, да губят живота си в нецивилизован спор за територия и призоваваме демократичния свят да застане на страната на правдата и в защита на мира, живота и здравето на мирните граждани", заявиха от Арменската Апостолическа Света Църква.

Демонстрантите и Епархийският съвет на ААПЦ апелират България, като пълноправен член на ЕС, "да заеме позиция и да постави въпроса пред лидерите на останалите страни, членки на съюза, да упражнят дипломатически натиск с общи усилия и по мирен път да бъде сложен край на спора между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах".

Същевременно от посолството на Азербайджан в България обявиха протеста за акция "на група арменски радикали".

"Предполагаемата „акция“, организирана от арменската общност в България, се възприема като постановка на арменското посолство в България. Вече е известно, че новоназначеният посланик на тази страна веднага след пристигането си в страната се среща с представители на арменската общност в различни региони, за да ги организира. В резултат на това, както се е случвало и по-рано, българските граждани от арменски произход са използвани като инструмент срещу трета държава в интерес на Армения" - твърдят от посолството на Азербайджан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8025

3

Trabajo

08.10 2020 в 23:09

армения си е член на военно-политически съюз, със съответните съюзни ангажименти.


10372

2

elbarbudo

08.10 2020 в 21:34

Сега ще ги получите по пълна програма!

10372

1

elbarbudo

08.10 2020 в 21:13

Налинискахте евро и трансатлантически ценност? Защо ревете?