Активисти на 'Грийнпийс' на протест в Министерството на енергетиката

OFFNews 14 март 2022 в 13:31 1222 1

Снимка FB/ Грийнпийс България, стопкадър

Активисти на "Грийнпийс България" влязоха в Министерството на енергетиката, където организираха мирна демонстрация за енергийна независимост на България от руския газ.

Протестиращите настояха енергийният министър Александър Николов да предприеме ясни и категорични действия за енергийна независимост чрез възобновяеми източници и улесняване на хората да произвеждат енергия за собствени нужди.

Те настояват Николов да поеме ангажимент и до края на март да започне общественото обсъждане на текстовете на Директивата за възобновяема енергия.

От "Грийнпийс" смятат, че директивата, която би позволила на хората, общностите и бизнесите сами да произвеждат енергия от възобновяеми източници, се бави вече девет месеца.

Активистите настояват България да не разчита на руски газ и петрол и така да плаща за войната. Според тях въглищата не са алтернатива заради замърсяването и климатичните промени.

Демонстрантите не успяха да се срещнат с министър Николов, който по това време е бил в Министерски съвет. Те все още са във ведомството, където очакват среща с Николов.

Малко преди 12 часа, след пресконференцията на Министерски съвет след срещата с работодателските организации, министърът се срещна с представителите на "Грийнпийс България".

Той коментира, че транспонирането на Директивата и другите законодателни промени в момента са поставени на заден план заради войната. Министърът обаче заяви, че всички промени ще се правят по начин, за да не компрометират сигурността. Той увери, че премахването на административните пречки няма да е съпроводено с намаляване на регулацията.

Александър Николов се обяви в подкрепа на исканията на Грийнпийс и обеща министерството да работи в бърз порядък, но след разрешаването на настоящите проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови