Адв. Марковски - какви са правата на протестиращите и на полицията

"Понякога човешкото отношение към хората от страна на полицията липсва"

OFFNews 08 септември 2020 в 09:25 5483 1

Какви са правата на протестиращите и на полицията при протестите - това коментира адвокат Марин Марковски в студиото на Нова по повод ескалацията на насилието по вре,ме на протеста на 2-ри септември.

„Много е важно човек да знае закона и да реши дали иска да го наруши или не. Вижда се какъв е фактът. Оттам се прави изводът дали има някакво нарушение”, заяви Марковски.

Според него протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията, както и път към по-доброто.

„Опитът да се влезе в парламента – това е забранено от закона за митингите и събранията, както и от правилата, свързани с обществения ред. Като проява може да е разбираемо психологически, но законът го забранява. Полицията в този случай има право да употреби и сила, и помощни средства. В закона се казва, че силата трябва да е пропорционална на това в каква степен е нарушен общественият ред”, коментира адвокат Марковски.

Той добави, че има наредба, според която при употреба на газ или спрей трябва да се знае какъв е той, както и в какви случаи може да се употребява. Този спрей не може да уврежда човешкото здраве. Полицаите категорично не могат да носят боксове. 

„Принципът е, че когато се нарушава общественият ред, могат да се използват помощни средства. Ясно е описано какво значи нарушаване на обществения ред. Хвърлянето на яйца по обществени сгради е такова. Хвърлянето на яйца по полицаите не е по-различно, може би е по-унизително. Хвърлянето на яйца представлява нарушение на указа и може да се състави акт, а този, който е хвърлил яйцето, да бъде наказан. Законът казва, че той трябва да бъде установен и отведен в Районния съд. От 100 до 200 лв. е глобата и до 15 дни задържане в Районното”, каза още адвокат Марковски.

Той подчерта, че полицията трябва да опазва обществения ред без да унижава честта и достойнството на гражданите и без да нарушава телесната неприкосновеност. Според него зад тези фрази се крие човешко отношение, което на моменти е липсвало. Всяка лека телесна повреда от длъжностно лице при изпълнение на служебните задължения се наказва с до 3 години лишаването от свобода, защото употребата на сила по закон се прекратява веднага, когато отпадне нейната необходимост. От момента на прекратяването вече има престъпление, обясни Марковски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови