Знам къде е Министерството на икономиката! Жена ми и тъщата ми работиха там

OFFNews 07 ноември 2014 в 19:15 15661 32

Моята съпруга, с която в момента съм в развод, работеше дълго време в Министерство на икономиката. Моята тъща, Бог да я прости, работеше дълго време в това министерство. Аз познавам тази структура доста добре - така Божидар Лукарски отговори в ефира на bTV на критиките, че не знае къде се намира Министерството на икономиката.

"Оказа се, че декларация срещу мен няма и никой не е подписвал. Говорих с почти всички от нарочените за подписали лица. Една част от тях днес прекараха целия ден в парламента с мен и се учудиха въобще, че имената им се цитират", заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски.

"Разговарях с доста от колегите - всички застават зад министрите и подкрепят моята кандидатура. Мартин Димитров и Трайчо Трайков също ми потвърдиха, че не са подписвали каквито и да е било декларации срещу мен. Моля да не ме занимавате с интриги.", категоричен беше Лукарски.

Новоназначеният министър обясни и благодарение на чие предложение се е стигнало до назначаването му:

"Kандидатурата ми бе издигната от Съюза на демократичните сили и бе подкрепена от Реформаторския блок. Г-н Радан Кънев беше човекът, който даде идеята за това министерство и за участието ми в него. Не съм се договарял с Бойко Борисов да съм министър. Решението беше взето по време на общите преговори."

Съмненията по отношение компетентността на завършилия право настоящ икономически министър, той коментира така:

"Факт е, че съм работил в отрасли, свързани с икономиката. Изкарал съм доста дълги години в едно ведомство, което сега по стечение на обстоятелствата ни се оказва подопечно. Там съм работил четири години. Пет години като заместник кмет на "петия по големина град" в България - община Младост, съм регулирал търговската дейност на малки и средни предприятия от така наречения семеен бизнес.

Сигурно ще прозвучи изненадващо за голяма част от моите зложелатели, но направих проверка и към днешна дата голяма част от европейските министри на икономиката по образование са юристи и адвокати", заяви лидерът на СДС.

Божидар Лукарски коментира и най-сериозния проблем в българската икономика в последните месеци - фалита на КТБ:

"Фалирането на КТБ няма да се отрази чак толкова драстично на българската икономика. Банковата система е стабилна. Много малка част от българските зрителите обаче знаят, че 80 процента от акредитивите по сделките за износ на оръжия от "Кинтекс" всъщност излязоха от КТБ, поради една или друга причина. Така че този бизнес ще бъде затруднен."

"Основното е нашето настояване, на Реформаторския блок - колкото се може по-бързо да спазим европейската директива и да изплатим гарантираните до 100 000 евро влогове на гражданите. Естествено много от фирмите, които имат влогове над тази сума, ще имат затруднения, поради факта, че няма да има налични средства. Това ще се отрази на икономиката и на вътрешнофирмените плащания. Другият проблем е, че част от тези фирми ще бъдат принудени наистина да освободят част от персонала, който в такъв вид фирми е и високо платен, а това от своя страна ще се отрази по някакъв начин на безработицата", добави председателят на СДС.

Накрая на интервюто Лукарски заяви, че във всичките си решения ще се влияе от поставените предварително задачи от Реформаторския блок.

"Ако не изпълня поставените ми от Реформаторския блок задачи, бих напуснал. Най-важната от тях, за да се подобри икономическият растеж на България, е развитието на малкия и среден бизнес. Той все пак е гръбнакът на европейските икономики, а една такава фирма в България съществува около 2-3 години.", завърши министърът на икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!