Защо се бави Планът за възстановяване?

Дончев: Ще бъдем батерията на света, ако се изпълни поредната версия на Плана за възстановяване

Ружа Райчева 16 март 2022 в 12:59 2687 1

Снимка БТА/Владимир Шоков

Защо се бави Планът за възстановяване и устойчивост е въпрос, който дава възможност за спекулации от страна на всяка политическа сила. Опозицията обвинява управляващите, че бавят Плана заради собствени амбиции. От своя страна управляващите гарантират, че Планът не е провален. 

След преработка на Плана от страна на правителството беше поставен акцент върху произвеждането на батерии за съхранение на енергия. Те ще са с 15 години живот и ще са собственост на дружество под шапката на Министерство на енергетиката. 

Вицепремиерът Асен Василев заяви, че очаква Европейската комисия (ЕК) да одобри промените в Плана до 15 март. Той добави, че промените са представени на ЕК и са одобрени, но продължават разговорите за декарбонизацията в българския План.

ДПС: Прокопиев е виновен за забавянето

Според зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев и сегашната версия на Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде върната. За пореден път Движението за права и свободи обвини издателя на "Дневник" Иво Прокопиев - този път за забавянето при внасянето на Плана в ЕК. 

"Планът можеше и трябваше да бъде внесен миналата година, тогава щяхме да имаме и авансова сума, но за съжаление не го внесоха, защото трябваше някои проекти да бъдат подготвени - проекти на Иво Прокопиев. Съжалявам, стана банално, но докато тази тема не се подеме от всички, така ще бъде", заяви Цонев. 

Според него въпросните проекти не отговарят на изискванията за Плана за възстановяване. 

"Например за батериите, например за фотосоларите, за изключването на водорода, говорят за декарбонизация и т.н. Щяхме да имаме план, ако не беше този лобизъм в полза на бизнеса на Прокопиев. От ЕК ни казват "Не" учтиво. И вчера какво чухме? "Урсула ми каза да туитна, че вървим с перфектна скорост" - перфектна, повече от свръхзвукова!", възмути се Йордан Цонев по повод публикация на премиера Кирил Петков снощи в Twitter. 

ГЕРБ: България ще е батерията на света

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че в края на последния мандат на Бойко Борисов екипът на ГЕРБ е представил разработен и съгласуван с ЕК план. По думите му всички тогавашни политически сили са казали, че имат по-добри идеи за Плана, тъй като версията на ГЕРБ била "безобразна и пълна само с кражби и асфалт". 

"Бидейки толерантен, казах всеки, който има добър план, да го внесе. От една година Планът, разработен от нас, се преработва. Идеята беше през 2021 г. и 2022 г. обичайното финансиране от ЕС да се удвои - този ефект вече е изпуснат. 1,5 милиарда също са изпуснати като аванс. Всичко това означава огромен риск за бюджета - щедрата капиталова програма наполовина се базира на средства от ЕС, при това забавяне има риск от изпълнение на бюджета, особено в приходната му част", смята Томислав Дончев. 

Според него България има шанс за одобрен план около средата на тази година, което означава, че ще има достъп до тези пари чак в началото на 2023 г. 

"Голямото изкушение е всеки да си вкара различни проекти, които са им интересни в Плана. Безспорни проекти като мерки за енергийна ефективност, улично осветление и т.н. се заменят със спорни - като батерии. Ако бъде изпълнена амбицията на поредната версия на Плана, ние ще бъдем държавата с най-голямата мощност от батерии в света. Ще бъдем не батерията на Балканите, а батерията на света!", каза иронично той. 

Продължаваме промяната: ГЕРБ нямаха смелост да внесат Плана

Според Настимир Ананиев от ПП ГЕРБ не са имали смелостта да внесат Плана в ЕК. 

"Ние имахме смелост да наложим наши политики. Добрата новина е, че всичко, което зависи от правителството, е свършено и топката е в Брюксел в момента. Очакваме до седмица посещение на Урсула фон дер Лайен, където се надяваме да бъде оповестено подписването и неговото приемане", заяви той.

Демократична България: Проектът с батериите е авангарден за ЕС

Според Ивайло Мирчев от ДБ работата по Плана за възстановяване е тръгнала от "особено място", защото е имало доста идеи за добавяне в него и съответно не е изненада, че има забавяне по приемането. 

"Част от проектите са доста авангардни, проектът с батериите например, и има нужда от повече разговори с ЕК. Това не означава, че Планът се е провалил. Важно е да имаме качествени проекти, които да свършат работа, вместо да обслужим интересите на някои олигарси", смята Мирчев. 

По думите му проектът с батериите е на стойност 1 милиард и 300 милиона и идеята те да се поставят в част от станциите на ЕСО (Енергиен Системен Оператор ЕАД).

"Това бърка в здравето на някои хора със сериозни интереси в енергетиката, които са свикнали, когато има пикови моменти на електроподаване, да ги взимат те в централите си и токът да се произвежда от тях. В момента батериите минимум работят осем години. Гарантирам ви, че когато видите каква е цената, когато има пикови моменти на електроподаване, ще разберете, че инвестицията в тези батерии ще се възвърне много бързо", заяви Ивайло Мирчев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!