Заради войната в момента преговори с 'Газпром' не могат и не бива да се водят

Йорданка Веселинова 15 април 2022 в 17:39 1481 2

Снимка Архив, БТА

Отчитайки ситуацията с войната в Украйна, в момента преговори с "Газпром" не могат да се водят и не бива да се водят", заяви енергийният министър Александър Николов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Стоян Таслаков от "Възраждане".

Депутатът от партията на Костадин Костадинов попита дали се провеждат разговори за нов дългосрочен договор за доставка на руски газ (сегашният изтича в края на годината - б. авт.). Министърът пък нееднократно е заявявал, че преговори за нов договор ще се водят през втората половина на годината, но ако войната е приключила.

Николов обаче припомни, че в момента в ЕК се обсъжда предложението за колективен договор на ЕС за покупка на синьо гориво. Той е категоричен, че така би била постигната икономия и е възможно да бъде договорена цена от приблизително 50 евро на мегаватчас. 

"В допълнение на това Министерството на енергетиката и правителството на България са предприели активни действия за осигуряване на природен газ и от алтернативни източници", обясни той.

Николов заяви, че ако страната има алтернативни източници на природен газ, ще може да договори по-добра цена при евентуални бъдещи преговори с "Газпром". Той допълни, че се работи и за подобряване на енергийната свързаност в региона, което - по думите му, също ще е от ключово значение за диверсификацията.

Таслаков пък заяви, че българският бизнес разчита на доставките на газ.

"Българският бизнес разчита на устойчивост и предвидимост", контрира го Николов.

Министърът подчерта, че "Газпром" не е предвидима компания и припомни искането от началото на март плащанията да се извършват в рубли, както и стремежът на Русия да използва газа като инструмент за влияние при войната в Украйна заради положението на зависимост, в което е ЕС. 

"Въпросът е на цена, не говорим само за търговска цена, а за съвсем различни ценности", каза в заключение Николов.

Мартин Димитров от ДБ пък го попита за подробностите около предложението за колективен европейски договор. Министърът посочи, че алтернативните варианти са втечнен природен газ (от САЩ, средиземноморските страни, Африка, както и от Близкия изток), а в дългосрочен план - на водород.

Министърът отговори, че се очаква през май Европейската комисия през да представи План за преодоляване на зависимостите от руски енергийни източници. Той допълни, че в общия договор ще могат да се включат страните от Западните Балкани, както и трите асоциирани държави от източното партньорство.

Александър Николов съобщи, че България кандидатства за помощ за преодоляване на зависимостите от руски изкопаеми горива.

Аварията в ПАВЕЦ "Чаира" - застрахователят бави разследването

Министърът коментира и аварията в ПАВЕЦ "Чаира" от края на март. Чака се доклад от застрахователя. На 23 март възникна авария при при тестването на мощности. Николов заяви, че проверката по случая продължава и допълни, че се проверява и версията за умишлено предизвикана авария. 

Той заяви, че се чака доклад от застрахователя, който обаче се бави и до този момент. След като той се предаде, засегнатите съоръжения ще бъдат демонтирани, за да се видят какви са щетите. Николов подчерта, че тогава ще стане ясна и причината за аварията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

15.04 2022 в 18:20

Сашко, не в момента, а изобщо с тези касапи никакви преговори за каквото и да било! Така му кажи и на онзи от иZраждане, Стоянчо теслата.