Заев се надява, че щом има ново българско правителство, спорът с Македония ще приключи

OFFNews 22 юли 2021 в 18:30 2982 1

Демонстрираме пред света, че тук, в Югоизточна Европа, и дори в страни кандидат членки като Северна Македония, европейското поведение и практики не са ни чужди. Освен това представляваме много рядък, но и много ярък пример за функционираща мултиетническа и мултирелигиозна демокрация, който опровергава цялата тази представа за етнически граници и т.н. Все пак, накрая България се превърна в проблем за еврочленството ни. Но много вярвам, че когато заработи парламентът в България и бъде съставено правителство, ще се отвори и възможност за решение.

Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за телевизионното предаване на Дойче веле "Конфликта зона".

Съгласно българската конституция, на тях са им необходими 20-30 дни да гласуват правителството в парламента. В момента там се водят преговори за сформирането на политическо правителство след изборите, проведени на 11 юли. Вярваме, че до края на този месец източната ни съседка България ще има правителство, защото, освен с президента на страната, ние трябва да продължим да разговаряме с правителството. Това е въпрос от компетенциите на правителството - то участва в Европейския съвет, където трябва да намерим решение, каза Заев.

Настроен съм оптимистично, защото по време на последното ни посещение на 17 юни се срещнахме с всички официални представители в България, с президента, с министър-председателя, с различни министри, и говорихме по всички открити спорни въпроси в търсене на решение. И имаше пълно потвърждение в това отношение, но трябваше да се изчака сформирането на политическо правителство в България. Тъкмо затова съм оптимист в заключението си, че ще продължим да сме приятелски настроени един към друг, тъй като сме най-напред съседи и е нормално да искаме да осигурим по-добро бъдеще за нашата младеж, а не да направим грешка в това отношение. Ето защо силно вярвам, че когато има ново правителство, ще и има възможност за решение, категоричен е Заев.

Посланието от София: Уважавайте правата на българите в Македония

Същевременно днес президентът Румен Радев се срещна на "Дондуков" 2 с ръководството на партията "Граждански демократичен съюз", която е регистрирана в Северна Македония.

Преустановяването на дискриминацията и уважението на правата на българите на територията на Република Северна Македония ще бъде знак за европейската зрялост на страната. Покриването на Копенхагенските критерии е задължително условие за начало на преговорите за членство в ЕС от страна на РСМ и аз съм убеден, че само с общи усилия можем да го постигнем, заяви Радев.

Президентът определи срещата с "Граждански демократичен съюз" като позитивна стъпка в развитието на отношенията между двете държави. По думите му, прекият диалог на всички нива за разрешаване на откритите въпроси между България и РСМ няма алтернатива в стремежа на югозападната ни съседка за постигане на пълноправно членство в ЕС.

Високо ценя приноса на президента Стево Пендаровски и на министър-председателя Зоран Заев за възстановяване на диалога на най-високо равнище. Време е обаче тези първи стъпки да стимулират институциите и политическите партии в Република Северна Македония да се ангажират с реализиране на огромния потенциал в нашите двустранни отношения, а не с трупането на нови проблеми, каза Радев.

Държавният глава е на мнение, че именно България е най-заинтересована от ускоряване на европейска интеграция на РСМ и очаква възможно най-скоро реални резултати в изграждането на добросъседски отношения:

“Над 120 000 наши сънародници в РСМ имат български паспорти и те очакват институциите в България да се ангажират много по-активно с решаването на техните проблеми, очакват много по-активно и динамично партньорство между нашите страни.“

Радев отново изрази очакването на България за устойчиво и необратимо преустановяване на дискриминацията към българите в Република Северна Македония, изоставяне на езика на омразата в учебниците по история, в надписите на историческите паметници, в музеите и в обществените медии в югозападната ни съседка.

Председателят на партията "Граждански демократичен съюз" Петър Колев отбеляза, че хиляди граждани на РСМ, които са българи по произход, с нетърпение очакват деня, в който страната ще започне преговори с ЕС, но това няма как да се случи, ако продължава процесът на дискриминация.

Петър Колев изрази и очакването си обществото да работи срещу силно изразения говор на омраза не само към България, а и към хората, които са българи и живеят в Република Северна Македония.

От партията ще работят и търсят решения за по-бързото преминаване през този „бурен период“ в двустранните отношения и РСМ да може да започне преговори с Европейския съюз.

Петър Колев обяви, че освен с институциите в България, от партията ще поискат официални срещи и с президента и премиера на РСМ, на които да аргументират своите виждания как може да се разрешат спорните въпроси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови