Втори опит: Законопроектът за КПКОНПИ отново влиза в комисия

Йорданка Веселинова 13 юли 2022 в 06:30 2046 0

Архив

Снимка БТА/ Цветомир Петров

Милен Матеев - председател на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси

Днес ще бъде направен втори опит да започне работата по реформата в КПКОНПИ.

За втора поредна седмица законопроектът за противодействие на корупцията, внесен преди повече от месец, влиза в дневния ред на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси.

Миналата сряда новото мнозинство бойкотира реформата в КПКОНПИ и провали кворума. Тогава тримата членове на комисията от ИТН - Ива Митева, Андрей Михайлов и Златомира Мострова, се появиха пред медиите пред залата в НС, само за да кажат, че няма да влязат на заседанието. Депутати от ДПС и ГЕРБ-СДС не се появиха, а Петър Петров от "Възраждане" се появи малко преди 15 часа, след като заседанието беше провалено.

Освен ключов за обещаната съдебна реформа законопроектът е и част от Плана за възстановяване и устойчивост, като от приемането му зависи дали България ще получи парите от ЕС по втория транш.

22 закона за над 724 млн. евро: Какво трябва да свърши НС, за да получим парите по Плана

КПКОНПИ - първа жертва на разкола в коалицията

След разкола в коалицията от "Продължаваме промяната" обявиха, че една от причините за излизането на "Има такъв народ" от властта е желанието Бойко Рашков да оглави комисията. Според Кирил Петков именно хората на Слави Трифонов са блокирали и реформата в КПКОНПИ. Отцепилият се от ИТН спортен министър Радостин Василев също потвърди, че именно съпартийците му бойкотират законопроекта за КПКОНПИ.

Непосредствено след като Слави Трифонов "сложи край на агонията", от ПП внесоха законопроекта и предложиха Рашков. Новото мнозинство опита да блокира и този процес, като бойкотира кворума на няколко пленарни заседания, на които трябваше да бъде даден старт на реформата в антикорупционната комисия.

Законопроектът за КПКОНПИ обтегна и отношенията между ПП, БСП и ДБ

Законопроектът, иначе консенсусен за трите останали в досегашното управление формации, скара ПП, БСП и ДБ. Причината - левицата и десните се обидиха, че не са сред вносителите. Председателят на правната комисия Милен Матеев (ПП) отговори на това недоволство с извинение и благодари на колегите си от "Демократична България" и БСП за съвместната им работата по законопроекта. Той добави, че вносители са само ПП, защото е трябвало да реагират и максимално бързо да внесат промените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови