Новото мнозинство бойкотира реформата в КПКОНПИ

Йорданка Веселинова 06 юли 2022 в 14:56 4879 5

Заседанието

Снимка OFFNews

Заседанието на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси

ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и "Възраждане" провалиха кворума на днешното заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси, а с това бойкотираха и дългоочакваната реформа в КПКОНПИ.

Тримата членове на комисията - Ива Митева, Андрей Михайлов и Златомира Мострова, се появиха пред медиите пред залата в НС, само за да кажат, че няма да влязат на заседанието. Според предишния председател на НС Ива Митева законопроектът за КПКОНПИ трябва да мине през обществено обсъждане, той е преписан от стар закон и не решава никакви сегашни проблеми. 

След като стана ясно, че кворум няма да бъде събран, Явор Божанков от БСП заяви, че ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" винаги са били против реформите в прокуратурата и КПКОНПИ. По думите му обаче доскорошните коалиционни партньори, саботирайки законопроекта, предават избирателите си.

"Маските паднаха. Вече личи кой е против антикорупционното законодателство и кой застава зад него", добави председателят на комисията Милен Матеев от ПП.

Доц. Атанас Славов от ДБ пък отговори на критиката на ИТН, че внасянето на законопроекта се е забавило. По думите му това се е случило заради исканите от ИТН промени. По думите му неприемането на законопроекта за КПКОНПИ е показателно за това дали има или няма смисъл този парламент да продължи да функционира.

Малко преди 15 часа, след като заседанието беше провалено, в залата се появи Петър Петров от "Възраждане". Неговото присъствие не би спасило заседанието. 

КПКОНПИ - първа жертва на разкола в коалицията

След разкола в коалицията от "Продължаваме промяната" обявиха, че една от причините за излизането на "Има такъв народ" от властта е желанието Бойко Рашков да оглави комисията. Според Кирил Петков именно хората на Слави Трифонов са блокирали и реформата в КПКОНПИ. Отцепилият се от ИТН спортен министър Радостин Василев също потвърди, че именно съпартийците му бойкотират законопроекта за КПКОНПИ.

Непосредствено след като Слави Трифонов "сложи край на агонията", от ПП внесоха законопроекта и предложиха Рашков. Новото мнозинство опита да блокира и този процес, като бойкотира кворума на няколко пленарни заседания, на които трябваше да бъде даден старт на реформата в антикорупционната комисия.

Законопроектът за КПКОНПИ обтегна и отношенията между ПП, БСП и ДБ

Законопроектът, иначе консенсусен за трите останали в досегашното управление формации, скара ПП, БСП и ДБ. Причината - левицата и десните се обидиха, че не са сред вносителите. Председателят на правната комисия Милен Матеев (ПП) отговори на това недоволство с извинение и благодари на колегите си от "Демократична България" и БСП за съвместната им работата по законопроекта. Той добави, че вносители са само ПП, защото е трябвало да реагират и максимално бързо да внесат промените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

5

pisnamiotmutri

06.07 2022 в 18:40

В превзетите държава е така. ИТН, Възраждане, ДПС и ГЕРБ. А на резервната скамейка чака БСП за нов опит с хартиените бюлетини. Страхотен избор на суверена нали :))

14469

4

случайно прочетох

06.07 2022 в 16:19

"Според предишния председател на НС Ива Митева законопроектът за КПКОНПИ трябва да мине през обществено обсъждане, той е преписан от стар закон и не решава никакви сегашни проблеми. "

Митева, на пазара ли ще го обсъждаме? Нали за това сте там? Обсъждайте и решавайте! Какво мишкувате?

1767

3

fiki

06.07 2022 в 16:00

А за да не се замислят много вгъзродените от 2 седмици ги занимават с изключително важната в момента 'търговия на депутати' от което Гунчева сега стои като риба на сухо и се ослушва за някакъв милион била прочела в бумър антивакс фб групите

75

2

230 млрд баксов

06.07 2022 в 15:48

Учиндолски мисирки на дръндарска каишка

900

1

Porr

06.07 2022 в 15:47

Новото мнозинство всъщност си е старото мнозинство. Част от него известно време се правеше на нещо друго, но не издържаха и си показаха истинските муцуни.
 
X

Да помогнем на украинските деца!