Втори ден липсата на кворум бави оставката на Станишев

OFFNews 26 юни 2014 в 09:28 4270 7

Сергей Станишев

Втори ден липсата на кворум спъва гласуването на оставката на Сергей Станишев като депутат в Народното събрание.

След един неуспешен опит вчера, днес парламентът за пореден път не успя да събере нужните 121 депутати, за да започне работа.

Малко след 9 ч. в залата имаше само 104-ма депутати - само от "Коалиция за България" и ДПС. Вторият опит бе подобен - е залата отново имаше само депутати на КБ и ДПС, този път - 109-има.

Междувременно парламентарната група на ГЕРБ заседаваше, след като вчера лидерът им Бойко Борисов ги "помоли" през Facebook да "ударят едно рамо" при кворума, за да бъде гласувана оставката на Станишев.

До последно решението на Сергей Станишев за Брюксел не беше ясно. В последния час на работния ден в понеделник той подаде молба за напускане в деловодството на Народното събрание. Решението си той обясни с факта, че от ПЕС настоявали именно той и Мартин Шулц да водят преговорите с ЕНП.

Според българското законодателство избраните евродепутати трябва да прекратят останалите си държавни длъжности не по-късно от седмица преди първото заседание на новия ЕП, което ще бъде на 1 юли. В тази връзка "висящата" оставка на Станишев предизвика въпроси около съдбата на червения лидер.

Юристът и говорител на ЦИК Камелия Нейкова посочи пред OFFNews, че няма правна пречка Станишев да замине за Брюксел дори преди гласуването в пленарната зала. Тя се позова на параграф 6, ал 4 от преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс, който гласи:

"Мандатът на избраните кандидати за членове на Европейския парламент от Република България, които заемат друга изборна длъжност, се прекратява 7 дни преди датата на откриване на първото заседание на Европейския парламент."

Според нейното тълкуване текстът означава, че дори да не бъде гласувана оставката на Станишев в пленарна зала, мандатът му се прекратява автоматично.

„В този смисъл гласуването на оставката е формален акт, по-важна е правната норма. Вероятно законодателят е предвидил именно да не се възпрепятства мандатът в ситуации, в които например парламентът не може да заседава“, коментира вчера Камелия Нейкова.

Според зам.-председателя на ПГ "Коалиция за България" обаче правата на Станишев не се прекратяват автоматично. По думите й понятието "автоматично" е несъстоятелно, защото в този случай няма да има документ, който да удостовери оттеглянето на Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews