Станишев: Отивам в Брюксел, за да водя преговорите с ЕНП

OFFNews Последна промяна на 24 юни 2014 в 14:49 2412 16

Сергей Станишев

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви на пресконференция днес, че е решил да бъде евродепутат, защото е бил натоварен с повече отговорности след европейските избори през май.

На пресконференцията участваха зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов, председателят на Народното събрание Михаил Миков и лидерът Сергей Станишев.

"Добре знаете, че аз оглавих листата на БСП като знак за лидерство и поемане на отговорност за тази кампания, а не заради намерения да стана европейски депутат. Новата роля, в която влизам, е продикутвана от новата ситуация - и в Европа, и в страната, в която се оказахме след изборите", посочи Станишев.

Той обясни, че допълнителните му отговорности произтичат от поста му на председател на ПЕС. Заедно с това, Станишев изтъкна още, че Мартин Шулц му е изпратил писмо, с което го е помолил за по-тясно сътрудничество. Лидерът на БСП заяви, че заедно с Шулц ще води преговорите, които предстоят в Брюксел след 1 юли, когато се открива сесията на новия Европейски парламент.

"Нямах намерение да влизам в ЕП, не ми е било целта, но политическата ситуация в ЕП, ЕС, разговорите с ЕНП, моята отговорност като лидер на ПЕС реално го налага, защото е много динамична средата, много разговори трябва да се водят през следващите седмици и месеци. За да се постараем и да постигнем промяна в политиката на ЕС", каза Сергей Станишев.

Председателят на столетницата коментира, че това е не само чест за самия него, а и шанс за БСП да играе важна роля на европейско ниво.

"Днешното ми решение не означава, че подавам оставка като лидер на БСП, но искам да кажа ясно, че БСП има нужда от промяна, от нова енергия. Аз вярвам, убеден съм, че силата на това обновление трябва да дойде от БСП. Ще продължавам битката в България за левите идеи, за силна левица, която е способна да води страната напред. Вярвам, че тази моя позиция ще даде нова сила на БСП, нова мобилизация и нова енергия", каза още Сергей Станишев.

Попитан какво визира като "нова енергия" и откъде може да дойде промяната, той заяви, че първо ще обяви предложенията си пред Националния съвет, а не пред медиите.

На въпрос дали след като размисли за евродепутатското място може да размисли и за кариера като еврокомисар Станишев отговори, че никога не се е ръководил от личните си интереси при взимане на решения.

Той обяви, че ще предложи зам.-председателят на ПГ "Коалиция за България" Атанас Мерджанов да оглави парламентарната група на социалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.06 2014 в 20:20

След 25-750 г. управление на ПЕС, в България не остана читав българин. Така ревностно социалистическата върхушка ни краде, пречи и закопава, че е чудо, че още ни има? Може да сме сигурни, че с тези назначения започва краят на Европейският съюз. Бог да пази Еуропа, щото България не я опази! Алилуяяяяя! Впрочем БСП-ДПС обещаха 250 000 нови работни места, а не се чуват? Най-сигурният начин да се скапе ЕС вече отива на място... Скоро ще чуем, че ЕС се разпаднал.

24.06 2014 в 21:51

Съсел лъжец! Твойта майка комплексарска...

24.06 2014 в 19:33

СерГЕЙ се оказа една най-обикновено червеногъзо педерастче от комунистически произход, наследствен червен велможа, некадърен, неспособен и вреден както за собствената си партия, така и за страната.

Не знам каква е тая лайнарска партия на европейските социалисти, която може да избере подобен плъх за председател.

Ако навремето бяха направили лустрация за червените изроди, със забрана да заемат каквито и да било държавни и обществени постове и да се занимават с каквато и да било политическа дейност, подобни недоразумения нямаше да пречат на България да се интегрира пълноценно в ЕС и НАТО.

24.06 2014 в 18:57

"За да се постараем и да постигнем промяна в политиката на ЕС"
... е не е възможно. След успехите на местна почва, ще занесе челен опит и в Европа.

24.06 2014 в 17:10

Защото,ако не си депутат в ЕС,няма да можеш да водиш преговори като председател на ПЕС. Кого лъжеш? Корумбашев ?

24.06 2014 в 16:52

... за да можеш да говориш с ЕНП, първо трябва да се научиш да говориш с Борисов, май... нема друг начин

... хахахахахахахаха

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол няма да разговаря с лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев за разпределение на ръководните постове в ЕС

... къде си ма, парцал... хахахахахахаха

24.06 2014 в 16:40

Станишев ще продължи да лъже и 6 месеца след смъртата си

24.06 2014 в 16:28

Не се водел от лични интереси... такъв лъжец.. Една от водещите фигури в политиката... Това е България днес... Лъжа и измама! Цацаров да се маха а този да го съдят...Такова нещо което в момента става в страната мисля че и по комунистическо време не го е имало...

24.06 2014 в 15:48

Този съсипа БСП, сега отива да съсипва ПЕС - хак да им е на социалистите!