Отива ли Станишев в ЕП, ако парламентът не гласува оставката му (обновена)

Мая Младенова Последна промяна на 25 юни 2014 в 11:14 6541 11

Сергей Станишев
Сергей Станишев

Ще успее ли Сергей Станишев да замине за Брюксел като евродепутат? Въпросът остава отворен, след като и днес парламентът не гласува оставката му като народен представител заради липса на кворум.

Преди два дни (23 юни) изтече заложеният в Изборния кодекс (ИК) краен срок, в който Станишев и останалите български депутати, получили мандат в Европарламента, трябваше да напуснат Народното събрание. ИК предвижда това да стане до седмица преди първото заседание на Европейския парламент, а то е насрочено за 1 юли).

В противен случай те биха били в ситуация на несъвместимост. Всъщност "висящ" е само Станишев, тъй като останалите е неговото положение вече бяха освободени от законодателния орган.

Според юристи и червени парламентаристи няма пречка БСП лидерът да встъпи в новото си амплоа, въпреки че според българския Изборен кодекс още преди 2 дни трябваше да е напуснал Народното събрание.

На това мнение е и говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Пред OFFNews той коментира, че нормата за едноседмичния срок е поставен от българския законодател, но не и от европейската правна уредба. Тя изисква новите евродепутати да се освободят от несъвместими длъжности до встъпването си на поста, което де юре ще стане на 1 юли. Така БСП лидерът реално има 5 календарни дни, в които да освободи депутатското място у нас.

Председателят на парламента Михаил Миков (КБ) на свой ред посочи, че текст от преходните разпоредби на Изборния кодекс, който е прилаган веднъж за Ивайло Калфин, допуска Станишев да замине за ЕП въпреки забавянето и "това не е големият проблем".

Съществува и хипотезата Станишев да остане в българския парламент до гласуване на оставката му и да започне работа в ЕП по-късно от колегите си, ако посочи уважителна причина за това. OFFNews вече изпрати запитване до Европарламента дали този вариант е възможен и приложим в случая с председателя на БСП и ПЕС.

Юристът и говорител на ЦИК Камелия Нейкова също посочи пред OFFNews, че няма правна пречка Станишев да замине за Брюксел дори преди гласуването в пленарната зала. Това е допуснато като възможност в преходните и заключителни разпоредби на ИК (параграф 6, ал. 4), където се казва, че мандатът на народните представители се прекратява автоматично 7 дни преди встъпването в новата длъжност. „В този смисъл гласуването на оставката е формален акт, по-важна е правната норма. Вероятно законодателят е предвидил именно да не се възпрепятства мандатът в ситуации, в които например парламентът не може да заседава“, добави Нейкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.06 2014 в 00:31

Какво се кахърят толкова?Да му изпеят ,,Момчето си отива,,

25.06 2014 в 18:44

Горките европейски социалисти, със Станишко за шеф никога няма да победят, дори може и да изпаднат от европарламента!

25.06 2014 в 17:05

Серьогата в едно е искрен - че е комундер. Не така стоят нещата при плазмодия курумбашев. да видим т.н. институции съставени от отчаяни милиционери какво ще сътворят по казуса.

25.06 2014 в 16:54

Тази личност,трябва спешно да замине за някъде.Може би към Сибир би било по-добрата дестинация,но и Брюксел все пак е град за живеене,при това не лош за евродепутат,макар и заклет тесен социалист.А др.Станишев е мнооого тесен.След куп провали-изборни,управленски,политически,този човек не намери в себе си,грам мъжество,чест и достойнство да се отгели от Партията си,от родната политика и обществен живот.Каквито поразии успя да сътвори-направи ги.Чудя се,от къде толкова нахалство,самовлюбеност и властолюбие.
Съберете се за последно,дами и господа народни представители,гласувайте му оставката и да си ходи.Дано пък му и хареса,та да не се завърне,по живо,по здраво!

25.06 2014 в 14:23

Много е запотен нещо СерГея. Това след осмата или девета поредна изборна загуба е?
Няма как, трябва да казва на бабките че в Новия Се Се СеРе ни чакат с отворени обятия

25.06 2014 в 12:20

Станишев да разпуска парламента и така да си осигури оставката

25.06 2014 в 11:50

... що ли си мисля, че в европарламента са готови да му видят сметката... онея от ОЛАФ са си чиста проба чиновници... както пише в дебелата книга така действат и политически Съображения не им минават!

... хахахахахаха

25.06 2014 в 11:45

Станишев: Извинете, че закъснях, но имам уважителна причина. Искаха да ме вкарат в затвора, но не успяха.

25.06 2014 в 11:42

И накрая като Курумбашев, от два стола та безработен. :)

25.06 2014 в 11:35

// Знае, че стигне ли до затвор вътре ще го направят на пюре а гъза му на таратор!//

Ми нали това е мечтата на всеки педал, армия вече няма, иначе щеше да иска да ходи войник.
 
X