Отива ли Станишев в ЕП, ако парламентът не гласува оставката му (обновена)

Мая Младенова 25 юни 2014 в 11:14 7158 11

Сергей Станишев
Сергей Станишев

Ще успее ли Сергей Станишев да замине за Брюксел като евродепутат? Въпросът остава отворен, след като и днес парламентът не гласува оставката му като народен представител заради липса на кворум.

Преди два дни (23 юни) изтече заложеният в Изборния кодекс (ИК) краен срок, в който Станишев и останалите български депутати, получили мандат в Европарламента, трябваше да напуснат Народното събрание. ИК предвижда това да стане до седмица преди първото заседание на Европейския парламент, а то е насрочено за 1 юли).

В противен случай те биха били в ситуация на несъвместимост. Всъщност "висящ" е само Станишев, тъй като останалите е неговото положение вече бяха освободени от законодателния орган.

Според юристи и червени парламентаристи няма пречка БСП лидерът да встъпи в новото си амплоа, въпреки че според българския Изборен кодекс още преди 2 дни трябваше да е напуснал Народното събрание.

На това мнение е и говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Пред OFFNews той коментира, че нормата за едноседмичния срок е поставен от българския законодател, но не и от европейската правна уредба. Тя изисква новите евродепутати да се освободят от несъвместими длъжности до встъпването си на поста, което де юре ще стане на 1 юли. Така БСП лидерът реално има 5 календарни дни, в които да освободи депутатското място у нас.

Председателят на парламента Михаил Миков (КБ) на свой ред посочи, че текст от преходните разпоредби на Изборния кодекс, който е прилаган веднъж за Ивайло Калфин, допуска Станишев да замине за ЕП въпреки забавянето и "това не е големият проблем".

Съществува и хипотезата Станишев да остане в българския парламент до гласуване на оставката му и да започне работа в ЕП по-късно от колегите си, ако посочи уважителна причина за това. OFFNews вече изпрати запитване до Европарламента дали този вариант е възможен и приложим в случая с председателя на БСП и ПЕС.

Юристът и говорител на ЦИК Камелия Нейкова също посочи пред OFFNews, че няма правна пречка Станишев да замине за Брюксел дори преди гласуването в пленарната зала. Това е допуснато като възможност в преходните и заключителни разпоредби на ИК (параграф 6, ал. 4), където се казва, че мандатът на народните представители се прекратява автоматично 7 дни преди встъпването в новата длъжност. „В този смисъл гласуването на оставката е формален акт, по-важна е правната норма. Вероятно законодателят е предвидил именно да не се възпрепятства мандатът в ситуации, в които например парламентът не може да заседава“, добави Нейкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews