Вотът на ДПС ще е решаващ, ако се попълни в това НС Антикорупционната комисия

Юридически лица с нестопанска цел да могат да предлагат кой да влезе в Антикорупционната комисия, предлагат ПП-ДБ

Ружа Райчева 07 март 2024 в 14:07 2548 1

Делян Пеевски, единият от новоизбраните председатели на ДПС, в парламента

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Делян Пеевски, единият от новоизбраните председатели на ДПС, в парламента

"Продължаваме промяната - Демократична България" внесоха проекторешение в деловодството на парламента, с което регламентират процеса по попълване на реформираната Комисия за превенция и противодействие на корупцията.

Те предлагат да се създаде Номинационна комисия, която да попълни Антикорупционната. Тя да се състои от петима членове, които трябва да са: дееспособни български граждани, неосъждани за престъпление, без задължения към държавата и в последните шет години да не са били депутати, министри, нито да са били част от политически кабинет на орган на политическата власт.

Номинационната комисия ще заседава в сградата на Народното събрание и ще се подпомага от сътрудниците към антикорупционната парламентарна комисия. Заседанията ѝ ще се провеждат само в присъствието на всички нейни членове. Те ще са длъжни да пазят под секрет всякаква информация, научена по време на заседанията.

След като е извършен подбор за допустимост, Номинационната комисия ще има 30 дни да организира публично изслушването на допуснатите кандидати, след което да обсъди тяхното представяне.

Членовете на номинационната комисия трябва да изготвят доклад, описващ: нравствените и професионалните качества на кандидатите, специфичната им подготовка и мотивация, както и концепцията им за дейността на Антикорупционната комисия.

Заседанията на Номинационната комисия ще са открити за журналисти и ще се излъчват на живо на сайта на парламента. Предложения за кандидати за Антикорупционната комисия ще може да се правят от депутати или от юридически лица с нестопанска цел в обществена полза.

Ако правилата, предложени от ПП-ДБ с проекторешението, бъдат приети, то парламентарната антикорупционната комисия ще има 15 дни да публикува официална покана за изпращане на кандидатури.

Мотивираните биографии на кандидатите за членове на реформираната Антикорупционна комисия трябва да съдържат подробна професионална биография, писмени мотиви относно личните им нравствени и професионални качества, документи, с които доказват изискванията за длъжността, както и подписано писмено съгласие. Всички тези документи трябва да бъдат публикувани на страницата на парламента в рамките на три дни.

След това всички кандидати ще имат една седмица, за да представят концепцията си за дейността на антикорупционния орган пред Номинационната комисия.

Членовете на бъдещата Антикорупционна комисия ще трябва да имат седем години юридически стаж или седем години стаж в службите за сигурност и обществен ред. По образование те трябва да са юристи или икономисти.

"За избрани се смятат кандидатите, получили две трети от гласовете на участвалите в гласуването народни представители. Когато трима от кандидатите получат две трети от гласовете на народните представители, те се обявяват за избрани", пишат вносителите на проекторешението от ПП-ДБ.

Ако не получат необходимите гласове, се провежда повторно гласуване. Ако и тогава кандидатите не получат нужния вот, то парламентът ще трябва да приеме решение за нова процедура по избор на Антикорупционна комисия.

В настоящото 49-о Народно събрание 2/3 от мнозинството депутати означава, че парламентарната група на ДПС трябва да гласува "за" - така, както с помощта на техните гласове бяха осъществени конституционните промени през декември миналата година.

Вчера на фона на растящото напрежение между "некоалиционните" партньори от ГЕРБ и ПП-ДБ около ротацията на кабинета "Денков" лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков и Христо Иванов отново отправиха призив за спешното попълване на Антикорупционната комисия. "Ние не искаме избори, но не искаме и управление без реформи", каза вчера Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

1

Kahles

07.03 2024 в 14:45

След промените в конституцията ДПС ще има ВИНАГИ решаващ глас за състава на Антикорупционната комисия. В това, в следващото и в по-следващото НС.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика