ВМРО иска СЕМ да забрани на медиите да превеждат новините от македонски

OFFNews 06 декември 2020 в 20:18 3760 0

Снимка ВМРО

Мария Цветкова и Красимир Богданов

"Системно български медии „превеждат“ интервюта с хора от РС Македония. Това не е редно!"

Това заявяват от ВМРО в писмо до Съвета за електронни медии (СЕМ).

Според националистите "македонският“ е констатирана от научните среди регионална норма на българския език и практиката български медии да превеждат новини от македонски медии подрива официалната държавна позиция.

Писмото на ВМРО е изпратено до председателя на Съвета за електронни медии Бетина Жотева. "В него се цитират и конкретни примери за предавания в български медии в национален ефир. Които разпространяват антибългарски позиции и пропаганда по актуалния казус с ветото. Вето, което България наложи на РС Македония за членство в ЕС. Смятаме, че системното налагане на подобни тези от български медии е обида за българите в Република Северна Македония, които десетилетия наред са репресирани за това, че отстояват българската си идентичност и не са се пречупили, въпреки жестоките опити за налагане на чужда етническа и национална самоличност. Чрез подобни твърдения се осквернява паметта на стотиците хиляди български герои загинали за Освобождението на Македония и националното обединение на България. Опетнява се паметта на македонските българи, изтезавани и убивани заради българското си самосъзнание в лагерите на смъртта в Титова Югославия", добавят от ВМРО.

Писмото е подписано от народните представители от ВМРО Мария Цветкова, която е зам.-председател на Комисията по култура и медии, и Красимир Богданов – зам.-председател на Комисията по външна политика в НС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови