Властта заговори за "плодотворно сътрудничество" с Русия

Юлиан Христов Последна промяна на 10 октомври 2014 в 13:47 4559 10

Велизар Шаламанов

Президентът Росен Плевнелиев и военният министър Велизар Шаламанов демонстрираха мек тон и заявка за добро сътрудничество с Русия, след като и двамата бяха подложени на нападки от страна на Кремъл. 

В сряда говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич коментира интервюто на българския държавен глава пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг", в което Плевнелиев нарече Русия "националистическа и агресивна държава". 

Българският военен министър пък беше обект на злостни подмятания от страна на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин, който в свой коментар в "Туитър" го набеди, че е подвел премиера Георги Близнашки да "предаде Русия".  

По време на проведения днес в резиденция "Бояна" Индустриален форум под патронажа на президента Плевнелиев, двамата държавници заговориха за "плодотворно сътрудничество" и запазване на добри отношения между българския и руския народ.  

Без да се отрича от позицията си за агресивното поведение на Кремъл по отношение на Крим, президентът Росен Плевнелиев коментира пред журналисти: 

Като български държавен глава, аз работя за добрите отношения и приятелство между българския и руския народ. Аз искам то да бъде дългосрочно, аз искам то да бъде на висотата на очакванията на двата народа за приятелство и дружба. Това означава да бъдат поставени отношенията между България и Русия на здрава основа. А най-здравата основа е истината. Не пропагандната машина на една или друга институция, а истината. 

Държавният глава обясни, че с интервюто си пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг" той направил именно това - помогнал за добрите отношения между двата народа, като посочил истината за действията на руското управление в Крим. "Моята позиция е принципна, тя е непроменена и тя е в защита на демократичните ценности, които ще помогнат в дългосрочен аспект и на българския, и на руския народ да бъдат приятели", каза още държавният глава. 

По-малко обстоятелствен беше военният министър Велизар Шаламанов. На въпрос за реакцията на Москва заради намерението ни да се откажем от старите съветски изтребители той отговори: 

За щастие България е член на НАТО и ЕС и ще реализира националната програма в сътрудничество със страните от НАТО и ЕС и с помощта на агенциите на НАТО и ЕС и, надявам се, тъй като текущото ни въоръжение е съветско производство, на плодотворно сътрудничество с Руската федерация. Това е нашето намерение. Какво ще реши ръководството на Руската федерация е тяхно право.

При откриване на Индустриалния форум пред помощник-генералния секретар на НАТО Хайнрих Браус държавният глава потвърди позицията си за агресивното поведение на Кремъл. Той каза, че кризата в Украйна показала, че в Европа все още е "възможно да се преначертават граници със сила, да избухват конфликти, да се дестабилизират държави, да не се спазват правата на установения международен ред и върховенството на закона."

Незаконното анексиране на Крим и детабилизацията на Югоизточна Украйна, осъществена от Русия с използване на широк спектър от възможности, военна сила, дипломатически маневри, икономически мерки, пропагандна война, информационна кампания, включително и кибератаки, е факт. Украинската криза е момент на изпитание за всички нас, за обединена Европа, за международната сигурност, и за народите, които са свързали своята съдба с демокрацията и нейните ценности, каза още държавният глава.

Политиката на Русия беше определена като заплаха за сигурността на България в стратегическия документ "Визия: България в НАТО и в европейската отбрана 2020". След реакция от страна на премиера Георги Близнашки обаче документът беше редактиран и текстовете отпаднаха. Редакцията беше одобрена след извънредно заседание на Съвета за сигурност при Министерски съвет. В новия вариант отпада и текстът, който гласеше, че руската политика спрямо Бъгария, "не без помощта на политически и икономически субекти и медии", представлява информационна война, която подкопава държавността.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.10 2014 в 18:13

Aslan za men si PO-ran!!!Tova ime ste ti otiva po=dobre!!!!
V fontancheto e miastoto na tokiva predateli kato teb i Scharankova!!!!

10.10 2014 в 21:11

Мисля, че зимец шадравана пред президенството ще бъде ползван за линч. Усещам, как ще пуснат мистър биййн в него малко да поплува докато посинее. Миналият път му се размина, но този едва ли. Жена му го заряза и тръгна с жената на Прокопиев, сега и от президенството ще го наритат, а новият народен съд ще му вземи всички къщи и коопераци. Не е нужно да си нито комунист, нито за да се предвиди съдбата на тази смешна кукла на конци...

10.10 2014 в 17:36

Тролчетата кремълски пак налазиха :D Кибератаката ви е смехотворно просташка.

10.10 2014 в 15:52

Агресивността на Кремъл застигна и България


Туитърската акция на Рогозин и последвалото развитие в изказването на говорителя на МИД освен да окажат натиск в предстоящото договаряне на българско правителство, са и признание за провал в руската външна политика. Надеждите, че Русия ще съхрани лостовете си за влияние след влизането на страната в НАТО и ЕС, се оказаха напразни. Никой не беше предвидил, че Путин ще стигне до открита конфронтация, при която което и да е българско правителство няма да има избор освен да изпълнява съюзническите си задължения към тези два блока. Енергийният шлем, на който толкова много се разчиташе за схемата - политическа оринетация на Запад, икономическа зависимост на Изток не сработи. Южен поток е блокиран.

Стремежът на Русия при предстоащите преговори за съставяне на правителство е да очертаят "червените линии" на своите интереси и да изолират "анти-руските" - в тълкуването на Москва - политически фактори - президент, служебни министри и най-вече подкрепящите тезите им преговарящи с ГЕРБ.

Целта е ясна - коалиция тип "Южен поток". Послението е - или ще си запазим влиянието в България или ще я дестабилизираме до степен тя да бъде безполезна за ЕС и НАТО, а българите да се обърнат срещу Европа.

От моята практика знам, че официалните реакции чрез МИД са обикновено балансирани и не представляват частта от която трябва да се страхуваме най-много. Опасната част идва от активирането на неформалните канали и най-вече на местните проводници на влияние и зависимости. Затова не се очудвайте ако тези дни има засилване на дейността на традиционните политически и бизнес фактори, които да развият подадените от Москва теми за"предателствата" на президента Плевнелиев, или внушения за чуство на историческа вина или неспокосани реакции на зависими от Южен поток местни олигарси.

Няма смисъл да обръщаме прекалено внимание на подобни внушения, защото те губят ценна обществена енергия, която може да отиде за по-полезни цели. Не си струва да реагираме на недостойните обвръзки на миналите заслуги на Русия със сегашните "дългове" на съвременна България. Но спокойно трябва да отстоим своето право на различие и идентичност.

Тезата за "неблагодарните" българи не е нова, но досега не е изразявана с подобна арогантност. Като посланик в Москва винаги съм защитавал схващането си, че признателността на България към тогавашните руски, украински, финландски, румънски войни и техните генерали не подлежи на съмнение или уговорки. Съвременните руснаци и българи заедно трябва да бъдат в равна степен признателни към предците си. Но съвременниците не дължат нищо един на друг за миналото, а само за това което са направили в настоящето.

Всяко поколение изгражда своите мостове на общуване по които текат признателност и заслугии ако руските колеги в МИД не разбират това - толкова по-зле. Това не урок, който се учи в късни години.

Не случайно в България не съществува спор относно признателността ни към Русия за освобождаването ни в резултат на руско-турската война. Погледнато в материален аспект - веднага след войната сме си платили за това, че са ни освободили.

Погледнато в духовен план - признателност има и ще има - независимо от вековете и правителствата. Затова тихо и безшумно се грижим да съхраним паметта за великото дело на тези знайни и незнайни воини и генерали.

Докато в самата Русия много паметници на наши общи герои се рушат, тънат в забвение или се премахват, като паметника на генерал Скобелев в Москва.

Съвременните поколения руски граждани могат само да се поучат от начина по който се грижим за паметта на руските войни у нас. Така че и тук ако има признателност, то тя не е към съвременното поколения управленци в Русия.

Лошото на историята е, че тя съхранява и примери за предателства към България от страна на Русия. Българският народ няма никаква причина да бъде "признателен" на Русия за действията и при Александър Трети, при Ленин и Сталин, и през целия период на Съветския съюз.

Най-вече защото вместо да се интегрираме с европейските политически и икономически ценности сме били принудени да съучастваме в роден в Русия проект за глобална доминация какъвто беше "световната социалистическата система". И това без да имаме право на избор, с хиляди жертви и с цената на обезглавяване на интелектуалния и политически елит на българската нация.

Всеизвестен факт е, че няма загинал съветски войник на българска територия при нахлуването на Съветската армия, но има много българи загинали в резултат на прякото ръководство на репресиите в България от страна на отрядите СМЕРШ и партийните комисари изпратени от Москва. И в тази сметка пасивите са за наследниците на съветския тип политика в лицето на Дмитрий Рогозин и говорителя на МИД, който се възмущават от интервюто на българския президент. А той не казал нищо повече от общата констатация на цяла Европа, че Русия на Путин е агресивна страна, която не уважва своите партньори и техните интереси.

Не случайно в някои страни от постсъветското пространство отправят искове към наследника на Съветския съюз - Русия - за обезщетения и компенсации за щети в резултат наложената със сила съветска система.

В България, именно защото сме мъдър и почтен народ, предпочетохме да замълчим по темата и да гледаме напред. Замълчахме и по-много други теми - като ликвидационната квота от СИВ, която бе експроприирана от Русия, регулярните "санкции" срещу българския износ на стоки и услуги, в резултат на които днес сме на дъното по износ в сравнение с другите страни от Централна и Източна Европа.И днес продължаваме да гледаме общата картина и мълчим по редица факти и обстоятелства от двустранните отношения, по който на практика не съществува равноправие и партньорство.

Всяко поколение допълва своята страничка в историята на българо-руските отношения. Днешното не е изключение. Но отношенията между нашите народи не се свеждат само до интересите на Русия в един или няколко проекта в енергетиката. Ако Русия на Путин посегна от най-близките си братя и сестри в Украйна, ако тя всекидневно се ангажира с агресивни думи и действия спрямо други нейни близки страни и народи, с които доскоро са съжителствали в рамките на една страна или система, какви изводи да си направим в България?

Не Русия, а България де факто дава ежегодно своя немалък дял за поддържане на вертикала на властта в Русия - не само защото търговския ни баланс е с тежък дефицит за нас, но и защото България е лишена от правото да купува своите енергийни ресурси на глобалния пазар и всяка година плаща на Русия монополна енергийна рента от над 5 милиарда долара!?. Не само, че не получаваме отстъпки, но плащаме и по-високи цени за природния газ и достатъчно високи цени за внесения суров нефт при ниски преработвателни такси в рафинерията. По всички проекти на енергийния шлем сме в минус, като нетен резултат.

Не Русия ни дава каквото и да е, а ние я финансираме.

Инвестициите на руски граждани в недвижими имоти и в туристически услуги също не са улица с еднопосочно движение, която Кремъл се стреми да използва като забранява на държавни служители да инвестират у нас. Нарастваща част от приходите в българския туристически сектор се реализират от руски компании, при затворен цикъл на добавената стойност и намаляваща остатъчна част у нас. Но това е нормално и логично и никой не прави от това въпрос.

Давали сме и ще продължаваме да даваме подслон на много емигранти от Русия - като се започне от белогвардейците, мине се през дисидентите и се завърши с гонените от режима на Путин.

Добра дума ще намерим и за негови привърженици, защото нищо не е вечно.

Атаката срещу България е не само опит за пряка намеса при формирането на следващото правителство, но и в по-общ план представлява част от стратегията на Кремъл да дискредитира традиционни дестинации за туризъм и бизнес за средния и малкия руски бизнесмен или държавен служител.

Каквото и да правят, обаче, България е и ще бъде привлекателно място и пристан за руските граждани и инвеститори, които искат да се спасят от несигурността и нестабилността в Русия.

Колкото и да налагат Крим като задължително място за инвестиции и туризъм.

Рано или късно Путин ще трябва да въведе контрол върху износа на капитали, върху пътуванията и върху валутните операции. Двуцифрената инфлация и сриващата се рубла неизбежно ще родят обществено недоволство и протести, който той не може да управлява безкрайно.

Затова му трябва външен враг и външни причини за провалите му. България и българите отказват да бъдат този враг и да служат за удобно оправдание за чужди грешки.

Газпром призна, че рекордно скъпия проект Южен поток ще стане още по-скъп, което е сигурен признак, че вероятно няма да може да си го позволи. И тъй като основната му цел бе политическа - чрез декларацията на говорителя си МИД и туитъра на Рогозин Русия търси да си осигури политически дивиденти и влияние в България без да го строи, като конвертира и насочи недоволството си в полето на историческата вина на българското правителство и блокира българския президент президент, като осигури подходяща среда за коалиция Южен пото.

Ако не успеят с декларации на МИД и туитъри на Рогозин ще се провокира чрез местните помагачи - вътрешни сблъсъци, конфликти и нестабилност. Не е никаква тайна, че именно с привлечените в последния момент гласове на русофилите Атака успя да влезне в Парламента.


Надявам се българското правителство, колегите от Министерството на външните работи и българските политици да запазят добрия тон и да ориентират реакциите си по дългосрочните интереси на България и съхраняване на отворените канали за комуникация с максимално широк кръг от руски политически, бизнес и културни представители.

Илиян Василев/бивш посланик на България в Русия/

10.10 2014 в 15:45

Поздравления за достойната позиция на най-достойният български Президент! БРАВО!

10.10 2014 в 15:41

Плевнелиев е прав. Няма проблеми между българския и руския народ. Проблемът е с шайка самозабравили се олигарси и техните пионки. Но всеки ще получи, каквото е заслужил.

10.10 2014 в 15:19

X_X
Тиквата е същото хамериканско говно и национален предател, но освен това е и дърт популист, уплашиха се да не излезем със сопите заради дебилизма на прецедента, преди още да са направили правителство!
Прецедентина се у*ра тоя път!

10.10 2014 в 15:11

По забавно е Тиквоний какви ги рече днес. На Плевнята ще му набият пак чемберите насаме:

"По повод отношенията с Русия Борисов каза, че "не вярвам българският народ да иска лоши отношения с Русия. И не знам сега защо са лоши. Ако е затова да внесем едни самолети втора ръка, бракми от Гърция, аз съм против. Ние не можем да платим на здравната каса, самолети ще купуваме. Ако НАТО иска да ни подари една ескадрила, да заповяда. Уважавам Велизар Шаламанов, ама той все пак е само служебен министър. Аз даже не знам защо се наричат министри членовете на служебното управление".

Ужас! На мъжа под чехъл му се изпотиха гащите...

10.10 2014 в 14:47

Гацо каза!
Очилато Шаламанче заработва за акенцийката (мриканска) си, където е директор, и където ще се върне след седвица-две...
към 01 - Очилато шамаланче не е олигофрен, ТО Е ОЛИГОФРЕН на квадрат, както и басо му Рустем Плювню, и двамата са пълни олигофрени на квадрат
За такива олигофрени Жорж Ганчев казва "Политиката е сложна работа, с прости хора НЕ СТАВА!"
ГАЦО КАЗА

10.10 2014 в 14:37

ПРЕЦЕДЕНТ-ОЛИГОФРЕН
СРАМ СРАМ СРАМ