Вижте пълния текст на манифеста на ДСБ/Нова Република и 'Да, България'

OFFNews Последна промяна на 18 ноември 2017 в 15:19 8444 3

Снимка Сергей Антонов

ДСБ/Нова република, "Да, България", "Зелените" и ДЕОС обявиха създаването на общата инициатива "Български манифест за Европа", като към тях се присъедини и БЗНС, който напусна Реформаторския блок. 

Целта на манифеста е да зададе посока за развитието на държавата и да запълни липсата на ясно заявени приоритети и ясна визия за утвърждаването на страната ни като съвременна европейска държава, а поводът за създаването на манифеста е предстоящото председателство на Съвета на ЕС, обявиха създателите му. 

Ето и целия текст на манифеста:

Български манифест за Европа

1) Пътят на модерна България към Европа започва още с Възраждането. Той не е “проект”, а борба на поколения български будители и просветители, революционери и държавници. Днес, вече повече от десет години, европейското членство е реалност.

Постигнати ли са обаче мечтите на тези, които над столетие се бориха за европейско бъдеще? Сега можем да пътуваме, да работим, да учим и да правим бизнес във и със Европа, a европейските фондове подобряват живота ни. Изоставането обаче не е преодоляно.

България е бедна, проядена от корупция, със слаби институции. Така няма да се преборим да бъдем на “първа скорост” в ЕС - там, където се вземат важните решения. Проблемът с корупцията трябва да бъде решен от нас, със собствени сили. Защитата на собствеността и на конкуренцията, на свободата и справедливостта в нашето общество е наше дело. Образованието и здравето на нацията са наша отговорност.

Нужни са вътрешни реформи и смела европейска и външна политика.

2) Европейският съюз преживява нелеки времена, той преминава през поредица от кризи и разделения, от финансовата криза до мигрантския поток и терористичната заплаха. Засилват се разрушителните тенденции вътре в Съюза. Тези кризи са особено опасни за нас, защото живеем на границата - и в географски, и в политически смисъл. Ние сме извън сигурността на Шенгенското пространство и Еврозоната. Не сме пълноценни участници в ключовите проекти за енергиен съюз, европейска прокуратура и обща отбрана. Управляващите ни се държат като гости в Брюксел, а не като лидери, от чийто глас зависи пътят на Съюза.

Стъпваме на консенсуса, че благосъстоянието и сигурността на България зависят от бъдещето на ЕС и НАТО, от способността ни да участваме в решенията и да бъдем в ядрото на утрешна Европа.

3) Затова започваме националния дебат за бъдещето на България и как членството на страната ни в ЕС ще  гарантира благосъстояние, икономически растеж, свобода и достойнство. 


Със самочувствието на европейски граждани ние ще поставим пред всички българи големите въпроси на бъдещето на Съюза:

 Как Европа да стане по-единна, по-силна, по-демократична;

 Как да преодолеем деленията и неравенствата между Изток и Запад, между Север и Юг, между стари и нови държави-членки;

 Как ЕС да бъде по-малко бюрократичен, по-близък и по-разбираем за гражданите си.

Но със самочувствието на български родолюбци ние ще обсъдим с нашите съграждани и:

 Как да преодолеем сегашния модел на снишаване , налаган от партиите на статуквото;

 Какви дипломатически усилия са нужни, за да получи България незабавно членство в Шенген и покана за Еврозоната;

 Как да преодолеем формалното отношение на Брюксел към отказа от реални реформи в българската съдебна система;

 Как “икономиката на знанието” и цифровият дневен ред да престане да е брюкселско клише, а да се превърне в български приоритет;

 Как България да участва в преодоляването на неравенствата в ЕС между страни, региони, хора, така че думата “кохезия” да се изпълни със съдържание;

 Как националната ни сигурност, в това число киберсигурността на институциите и гражданите на Европа да се превърнат в първостепенна тема на Съвета на ЕС;

 Как бъдещето на Западните Балкани и особено на Република Македония да излезе от сферата на мъглявите обещания и да се превърне в реалност, гарантираща националните ни интереси;

 Как интересът на най-засегнатите държави да бъде защитен в бъдещия енергиен съюз и да не допуснем най-силните европейски икономики да налагат двоен стандарт в отношенията с Русия;

 Как България да развие своето бъдеще чрез природните си дадености и ресурси.

В края на този процес ще представим пред сънародниците си първия Български манифест за Европа, първата цялостна платформа за активна политика на България в ЕС, отразяваща нашето позитивно, но критично българско послание към бъдещето на Европа.

Ще покажем и нашата категорична воля България да бъде в сърцето на Стария континент, осигурявайки растеж, работа и сигурност за българските граждани, фирми и семейства.

Нашата мечта е българска и затова европейска.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8284

3

Kristiano789

20.11 2017 в 11:49

точно тия смешни партии ли ще променят държавата? тяхното влияние е нула, те не могат нищо да променят, направо не знам що изобщо се напъват. явно искат да се пише за тях

8047

2

Димитър Димитров

19.11 2017 в 02:34

Ние имаме най-голям интерес ЕС да стане стегната , организирана федерация . Ако това не се случи в близките години , ЕС ще се разпадне на зони , а България ще бъде в задният двор . С политическият "Елит" на прехода няма начин да избегнем разпада . За съжаление Европа няма визионери и лидери от нужният мащаб нито опозицията у нас , която иска да бори олигархията .

3551

1

reKontra

18.11 2017 в 19:44

Успех!