Вицепрезидентът: Как ще отречете живота на моите родители през социализма?

OFFNews 09 февруари 2018 в 21:58 12238 6

Снимка В. Николов / president.bg

Аз успях да прегледам опорните точки, които са подадени от Министерство на образованието за новите учебници по история – 10 и 11 клас. Знаете ли, там има много особени текстове, заяви в интервю за БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Да, ще спорим много за историята и за квалифицирането на историческите събития – нови или по-стари. Но например аз ще ви задам един риторичен въпрос, на който аз не получих отговор за себе си. Как точно се съвместява тази унифицираност, която се търси в периода на социализъм, комунизъм, както там е описано, даже и в това понятие се греши, с отварянето на културата? България, която е призната за най-културно дисидентската страна в онзи период, с най-различни философски течения, заяви Йотова.

Как ще отречете живота на хората – на моите родители, на вашите родители, защото сме почти на едни и същи години, за целия този период? - обърна се вицепрезидентът към водещия на "Панорама" Бойко Василев.

И ще се опитаме толкова години по-късно да кажем какви са етикетите на този техен живот? Как ще кажем на писателите, на поетите, на художниците от този период, че те са творили само защото тоталитарната система ги е защитавала? Вижте, този спор трябва да бъде дълъг, твърди Илияна Йотова.

За мен жертви на фашизъм, на комунизъм, са жертви. При тях не можеш да слагаш разлики, те са жертви, категорична е тя.

Йотова изтъкна, че за нея БСП продължава да бъде "специална партия":

"Специална ми е и тя винаги ще ми бъде специална. Аз не съм от хората, които за една нощ се прераждат в нещо друго. За тези повече от 20 години не съм прескочила нито в друга партия, макар че съм имала трудности, разочарования, несъгласия. Но това е демокрацията. И мисля, че БСП напоследък доказа, че е една от най-демократичните партии, да не кажа и най-демократичните партии в България, където всеки един глас може да бъде чут."

Вицепрезидентът коментира и темата за Истанбулската конвенция:

"Да, на този етап аз също смятам, че Истанбулската конвенция - но за пръв и последен път ще произнеса във вашето студио това име, тъй като тя си има си има много хубаво име, което за съжаление загубихме в цялата тази дискусия за превенция борбата срещу насилието над жени и домашното насилие - на този етап тя не може да бъде ратифицирана. Аз имам едно правило – с насилие не можеш да приемеш документ срещу насилието. И даже този опит, който беше направен в парламента, някак си пак втори опит да мине през комисиите без българските граждани да бъдат убедени, че е необходим този документ и в крайна сметка какво пише в този документ и защо той беше създаден, за мен е грешка"

Конвенцията беше пакетирана заедно с една друга тема – темата за еднополовите бракове. Тази дискусия също трябва да бъде проведена и съвсем категорично всеки да си каже какво мисли по този въпрос. Но да се смесва насилието срещу жените с тази тема, и в крайна сметка тези 2 месеца последното нещо, за което се говори, да бъде насилието срещу жените – ето с това няма как да се съглася, заяви Илияна Йотова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови