Вигенин: Нямаме нито едно основание да вдигнем ветото за Македония

OFFNews 26 май 2022 в 10:53 2170 1

Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин

Нямаме нито едно основание да вдигнем ветото за Северна Македония, заяви зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин (БСП) в интервю за БНТ.

Темата за Северна Македония се превърна в обект на политически злоупотреби от всякакъв характер. Има стратегическо решение за България, трябва да се търсят възможните решения, а не да се трупат политически дивиденти. Нашата задача като държава не е да държим ветото, да спираме РСМ, а да реализираме целите си - правата на българите в Република Северна Македония, общата история, езика на омразата, коментира той.

Кристиан Вигенин подкрепи идеята на Кирил Петков да се свика нов Консултативен съвет за национална сигурност относно Република Северна Македония.

Според Вигенин по-малко трябва да ни интересува какво Брюксел и Скопие очакват. 

Той коментира и стабилността на коалицията.

"Доста често не БСП, а някой от другите коалиционни партньори занимава обществеността с дребнави въпроси, това създава усещането, че коалицията е нестабилна, че всеки момент ще се разпадне - не, не се разпада. Работим доста активно. Коалицията е сложна и трудна, но се научи да работи. Вероятно "Има такъв народ" са останали особено засегнати за управителя на БНБ. Няма как една партия да направи каквото си иска, няма как дори и най-голямата партия да вземе решение без останалите в коалицията. Каквото сме се разбрали досега по важните въпроси - това се е случило", каза Вигенин.

Той определи перспективата за коалицията като позитивна. Според него нови избори са последното, което ни трябва в момента.

На въпрос за оказването на военна помощ за Украйна, той каза, че не му е известно да е пристигнала военна техника за ремонт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews