Видео наблюдение по селата, много паник бутони - решенията във Вътрешна сигурност

МВР е задръстено от пенсионери на ръководни постове. Полицаите и пожарникарите ще имат нови униформи

Даниела Добрева 25 ноември 2021 в 16:50 4763 1

Секторът "Вътрешна сигурност" се оказа сериозно предизвикателство за преговарящите за съставяне на правителство "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП и "Демократична България". След близо 5 часа дебати по темата те се обединиха около няколко безспорни и безопасни за четирите политически сили постулата.

Постигнато бе съгласие за функционален анализ за дейността на МВР и ДАНС, който да включва начините за оптимизиране на структурата и състава на министерството, в т.ч. и на бюджета. На базата на анализа и на съществуващи вече други анализи да се изработи нова структура, звена и състав в стратегия за националната сигурност, критерии за оценка, механизми за външен контрол и контрол за достъпа до информация, съвместим с този на европейските партньори.

Анализът ще се прави от политическото и професионално ръководство на МВР, финансовото министерство, синдикатите и по един представител от партиите в коалицията. 

След него ще бъде създадена нова правна рамка за структурата и функциите на МВР. Фокус на анализа е и независима методология на сигналите и всички престъпления на базата на обективни критерии, засилване на работата по превенцията срещу рецидивна престъпност.

Договориха се и за изготвяне на нова полицейска карта на малките населени места и необходимост от видеонаблюдение, паник бутони и друга техника, патрули, представители от местните общности и пр. 

Повишаване на капацитета по криминалистика и криминология у нас и специализации в чужбина, създаване на система и критерии за справедливо заплащане на служителите на МВР, подобряване на взаимодействието с европейските партньори за преодоляване на мигрантската криза, подсилване на контрола по южната държавна граница - също получиха подкрепа от всички.

Препоръката към ГДБОП е да засили взаимодействието си с другите служби, особено в областта на киберсигурността. Ще бъде създадена унифицирана структура за киберпрестъпления и киберсигурност, но засега е неясно каква ще е тя и къде ще е позиционирана. Затова пък се разбра, че сега дейността на антимафиотите е съсредоточена върху това да свалят "Читанка" от интернет.

Подкрепени бяха и идеите за обучение на състава на МВР за противодействие на домашното насилие, езикова подготовка, подобряване на юридическата подготовка, съпътстващо специализирано обучение в областта на криминалистиката, като водене на разпити.

Констатирано бе, че ще има нулева толерантност към нарушенията и престъпленията и ще бъдат предприети незабавни действия. Ще се оптимизира полицейското разузнаване, технически ще се осигури и работата под прикритие.

По въпроса за промени в Наказателно-процесуалния кодекс стана ясно, че всички са "за", но че сега не е моментът за предложения. Те ще бъдат изготвени от юристи.

Промени ще има и в закона за НСО, за да бъде постигнат равен достъп до сигурност. Създаване на система за професионално обучение и образование на служителите от сектор сигурност, противодействие на прането на пари по икономически сектори, в които ще бъдат включени и БНБ, ДАНС, ГДБОП, КФН, както и преглед на законите, свързани със сигурността, от парламента бе друга обща цел на преговарящите.

Те се съгласиха, че трябва да се противодейства на купуването на гласове, да има пълна прозрачност на обществените поръчки, да се ограничат органите, които могат да искат използване на специални разузнавателни средства и да се направи оценка на ролята и допустимостта на работещите в МВР пенсионери. Ще има и автономност на разследващите екипи.

По предложение на Синдиката на служителите в МВР по реда на парламентарния контрол ще бъде взложено на вътрешния министър да се направи бърз преглед на подзаконовите актове, за да бъдат разтоварени служителите от несвойствени дейности. Четирите формации се съгласиха и с друго предложение на профсъюза - за нови униформите на полицаите и защитни облекла за пожарникарите. Както и да се премахне дублирането на хартия на електронни документи и електронизирани процеси. 

Какво предлагат партиите:

БСП настоя да се направи преглед на състояние на системата на МВР, начина на заплащане на служителите, технологичната среда, юридическата подготовка на кадрите.  

Според Иван Иванов в рамките на 6 месеца трябва да се изготви функционален анализ с преглед на всички структури, брой служители, защото МВР е с най-голям бюджет на страната. На базата на този анализ да се изработи изцяло нов закон за МВР. Иванов обясни, че в момента МВР е една обърната пирамида и не дава ефекта, който очакват и гражданите, и служителите.

Сред предложенията на социалистите е също да спре политическото инженерство, за да се преодолее недоверието в МВР.

Като цели на реформата в сектора на националната сигурност са ограничаване на битовите престъпност и съществено намаление на малцинствената престъпност. Създаването на контролни инструменти, Антикорупционен кодекс, нова полицейска карта, адекватна подготовка на служителите на МВР, модерна техника и експерти, единна база данни, са друга част от предложенията. Акцент бе поставен и върху увеличение на заплатите на полицаите, както и решаване на проблема с мигрантската криза в най-кратки срокове.

Тодор Байчев изтъкна, че за последните 30 г. се забелязва тенденция да се провеждат реформи във всички сектори, но въпреки това доверието у гражданите спада драстично. Той посочи, че Евростат дава препоръка за 7 дирекции на полицията, вместо сегашните 28.

"Българският полицай работи по-добре от средноевропейския, качеството на обучение е по-добро. Но липсва ясна визия накъде да се движи МВР. Промените се водеха от бюджетни проблеми. Правеха се козметични промени, имаше отдели с дублиращи се функции", каза Байчев и настоя за по-добра законова защита на действащите полицаи.

Социалистите настояват още за взаимодействие между компонентите на националната сигурност и МВР.

Валери Сарандев заяви, че трябва да има нулева толерантност към битовата престъпност, защото това ще се отрази положително върху покачване на доверие у хората към правоохранителната систева. А бързото и справедливо наказание ще подейства предупредително на обществото. Другите важни предложения на БСП са въвеждане на полицейско разузнаване, нов модел на досъдебно производство и промени в НПК

"Има такъв народ" установи, че приоритетите на партията до голяма степен се припокриват с тези на БСП. Формацията на Слави Трифонов обаче излезе с екстравагантната идея да бъде възстановено Министерството на бедствията и авариите, каквото съществуваше при министъра от ДПС Емел Етем, като от МВР бъдат извадени пожарната и гражданската безопасност. Така според ИТН ще се осъществи децентрализация, която в момента липсва.

Другата радикална реформа е да се създаде държавна агенция за киберсигурност със собствен бюджет.

ИТН настоява също целият пакет от законите за сигурността да се промени, защото в тях има откровено противоконституционни текстове - например законът за СРС, който дава възможност за наблюдение на всеки, посочи Николай Радулов. Той настоя за цялостна ревизия, в т.ч. и финансова, на МВР за 10 г. назад

Радулов каза, че големият проблем в системата е с обучението на кадрите.

"Академията на МВР е смъкната до ниво районно управление, нивото на преподаване е изключително ниско", обяви представителят на ИТН.

И настоя академията да излезе от МВР и да се превърне в модерно учебно заведение. Ръководителите в системата не са подготвени, голяма част са парашутисти и връзкари, смята той и допълни, че квалификацията им трябва да се повиши.

Като важен проблем той изтъкна и цифровизирането на МВР и структурите за националната сигурност, за да се нормализира координацията с европейските ни партньори.

Но сроковете за цялостна реформа не са обнадеждаващи - промените могат да се извършат за 6 г. или поне за 4 г. при мобилизация. Прегледът на силите и реподборът на кадрите може да стане за 2 г. Цифровизацията, ако се използват европейските стандарти, може да се постигне в рамките на 4-годишния мандат, обясни Радулов.

В борбата с прането на пари партията предвижда координация между вътрешното ведомство, НАП, КФН и БНБ. Необходим е и анализ на внасянето на пари в България, с помощта на нови технологии. ИТН настоява също за политически неутрална ДАНС след преглед и анализ за заплахите, подобряване на възможността за противодействие на корупцията, усилване на териториалните дирекции.

"Защитете секторите, където ще постъпят парите по Плана за възстановяване и устойчивост с усилване на контрола. Много важен е и парламентарният контрол върху службите", посочи Николай Радулов.

"Промените в сектора "Вътрешна сигурност" трябва да обезпечат реална гражданска сигурност, която до момента не съществува. Вместо това, хората гледат рекламни акции. Системата трябва да се деполитизира и демутризира, както и да се възстанови качеството на подготовката на служителите в МВР", допълни Николай Радулов.

Атанас Атанасов от "Демократична България" изтъкна, че вътрешната сигурност не е само МВР, има и други важни структури. От ДБ констатират, че корупцията е основен дестабилизиращ фактор в държавата и политиката и се покровителства от самата държава.

"Купуването на гласове се превърна в устойчив фактор. Натрупването на средства от корупция се насочва към подставени лица и отиват в политиката. Необходими са значими функционални и кадрови промени в структурите. Политически трябва да бъде изведено, че най-важната задача на правоохранителната система е борбата с корупцията", каза Атанасов.

ДБ настоя за законодателни мерки срещу кражбата на публични средства, прозрачност на обществените поръчки, дигитализация на процесите, както и за солиден парламентарен контрол, за да не се повтарят отказите на бившия премиер Бойко Борисов да се явява в НС през последните 2-3 г. от управлението на ГЕРБ. Но трябва да се увеличи дълбочината на този контрол, посочи Атанасов. И допълни, че е нахалство оправданието на ръководителите на структурите за сигурност с класифицирането на информацията. Той настоя за периодични изслушвания в парламентарните комисии на ръководителите на ДАНС, "защото тази институция се е превърнала в почивен дом с добре платени служители".

Чрез промени в Закона за съдебната власт да се въведе отчетност на съдебната власт, както и да се засили ролята на Инспектората на Висшия съдебен съвет при атестацията на магистратите, е друго предложение на десните. Изпълнителната власт и прокуратурата да работят в синхрон чрез промени в законите, искат още те.   

ДБ настоява също за сериозни промени в Закона за СРС, за да се ограничи кръгът на органите, които могат да поискат подслушване, и така да се сложи край на злоупотребите със спецразузнавателни средства. Атанас Атанасов поиска прокуратурата да бъде извадена от този кръг. Според него Бюрото за контрол на СРС прикрива случаите на незаконно подслушване.   

ДБ е съгласна с изваждането на пожарната от МВР. Коалицията също поиска анализ на кадровото състояние на министерството, където водеща роля трябва да имат разследващите полицаи.

"Реподборът е занемарен, връзкарството е довело до пълна деградация на служителите. В МВР има над 7000 пенсионирани служители, които още работят във ведомството и са на ръководни постове, а това спира кадровото израстване и задръства системата. Изкривена е системата, която оценява колко струва един полицай", смята . 

"Продължаваме промяната" настоява статутът на МВР да бъде променен чрез законови промени, както и Законът за МВР да се синхронизира с тези за администрацията и за държавния служител, обяви Калоян Янков. Предложението е за функционален закон за опазване и охрана, вместо устройствения закон на МВР.

"Вътрешното ведомство трябва да се освободи от специалността му досега", изтъкна Янков.

ПП държи още на структурна независимост на дирекциите в службите от политическа опека, защото разкриването на престъпления е най-важният механизъм на държавата. А то се прави от разследващи полицаи, но с условието да се подобри качеството на работата им, да им се дадат повече правомощия и по-голяма автономност от висшестоящите органи и прокуратурата, посочи Калоян Янков.

Според формацията на Кирил Петков и Асен Василев е необходим борд, който да следи за еднаква база и възнаграждения в сектора за сигурност. Предлага се още извеждането на някои структури от МВР. Професионалните дейности, в т.ч. и полицията, да бъдат отделени в нова структура. Друга идея е препозиционирането на центровете за подготовка на полицейските служители, защото службите трябва да се захранват от хора, завършили гражданско образование, които да минават специализирано обучение. Според ПП полицейската академия трябва да станат център за практическо обучение

Илия Антонов от експертния екип на формацията смята, че е важно да се поставят акценти в работата на МВР. Той обясни, че полицейската дейност трябва да е извън МВР, като се засили ролята на разследващия полицай.

"Полицейската работа е разследване и охрана на обществения ред. МВР е мастодонт. Трябва да се даде водеща роля на разследващия полицай, да се повиши неговата ефективност и да се развие капацитетът му чрез оптимизиране на функциите и щатовете, т.е. да се увеличи бройката на разследващите", изброи експертът и наблегна на подобряване на материалната база.

Към това той добави и усъвършенстването на полицейското разузнаване с операции под прикритие, както и да се създадат отдели за планиране на операции.     

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови