Вътрешната комисия в НС отхвърли ветото на президента върху скандалните промени в Закона за личните данни

OFFNews 13 февруари 2019 в 20:21 1840 0

Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърли ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за защита на личните данни.

В началото на февруари Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредбa от Закона за изменение и допълнение на Закона за защита на личните данни с възражения срещу установените критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

Президентът подчертава, че европейският регламент, който е причина за приетите промени, изисква държавите членки на ЕС чрез закон да постигат помиряване на правото на защита на личните данни с правото на изразяване и информация. Едновременно с това обаче регламентът не съдържа, нито препоръчва да има превес и надмощие в упражняването на едното право над другото, т.е. защитата на личните данни да е за сметка на свободата на изразяване и информация.

Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов обаче е категоричен, че "всички промени са направени осъзнато и с достатъчно добре информирани мотиви от всички членове на цялата работна група."

Защитата на личните данни е ценност на демократичните общества, така както и свободата на словото, заяви днес Цветанов, цитиран от агенция "Фокус".

Още по време на обществените консултации при внасянето на законопроекта от правителството Асоциацията на европейските журналисти - България изрази своята позиция, в която посочва, че вместо да гарантира правото на изразяване, както изисква европейският регламент за защитата на данните, законопроектът прави точно обратното – ограничава това право.

В този му вид, законът противоречи на Конституцията и ако бъде приет без изменения, би било необходимо да се произнесе Конституционният съд, заявяват от АЕЖ.

Същевременно председателят на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов твърди, че и дума не може да става за цензура.

Тази редакция, която са приели колегите от вътрешната комисия в НС и е потвърдена от парламента, съответства на решенията на Европейския съд. Колегите са намерили най-точния баланс, който е във ваша полза - на разследващите журналисти и на учените, заяви на 5 февруари пред bTV Кирилов.

Ние не сме защитени - публичните лица нямаме абсолютно никаква защита или преференция. Напротив - в по-лошо положение сме поставени пред всеки друг обикновен гражданин. Така че ще продължим да бъдем обект на разследвания, твърди още депутатът от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови