Вълчев: Ако не се приеме антикорупционният закон, ДБГ ще напусне управлението

OFFNews 16 март 2016 в 21:17 3679 6

Ако не се приеме законът, опасявам се че ще имаме рязка реакция, а то и за госпожа Кунева няма да има друг вариант, ако за втори път бъде бламиран законът.

Това заяви Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева пред bTV в отговор на въпрос дали партията ще напусне управлението, ако законът не бъде приет.

Той подчерта, че новият закон за противодействие на корупцията по високите етажи е по-радикален, но има политическа воля за приемането му. 

По-различното в текстовете сега е, че освен Комисията за конфликт на интереси и БОРКОР, вътре ще е и Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това ще е българското ФБР, подчерта Вълчев.

Корупцията е основен бич на нашето общество и все отнякъде трябва да започнем борбата, независимо какво ще предизвика. Хората по високите етажи да приемат, че ще се навлезе в личната им сфера, коментира той. 

Кръгът на лицата, задължени по този закон, ще се разшири и ще включи първо, висши длъжности като министри, депутати, заместник-министри, второ – лица, които харчат публични пари като например директори на болници, и трето – лица, в чиито правомощия влизат дейности, при които се създава корупционен риск – например главни архитекти, допълни Вълчев. 

Вече няма да се подават две отделни декларации, а една обща – за конфликт на интереси и за имущество, каза Вълчев и обясни, че за пръв път ще трябва да се декларира и имуществото на хората, с които задълженият е във фактическо съжителство - когато лицата са живели заедно над две години и имат общо домакинство или деца, или отговарят на други ясно дефинирани условия.

Като важен друг елемент в закона Вълчев посочи, че задължените лица вече не декларират само тяхното имущество, но и това, което трайно ползват – не по-малко от 3 месеца в рамките на 1 година - като превозни средства и недвижимо имущество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!