Кунева: България трябва да навакса изоставането от Румъния

OFFNews 16 февруари 2016 в 20:55 3580 5

Снимка БГНЕС, Архив

Вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че Румъния е доказала, че може да изгражда работещи институции за антикорупция, а България трябва да навакса по механизма за наблюдение в правосъдието, съобщи БНР.

След заседание в Брюксел на Съвета по общи въпроси на ЕС Кунева коментира намерението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за разделяне на България и Румъния и предсрочното спиране на румънските доклади:

"До 2019 г. (края на мандата на сегашната Европейска комисия) България има време. Дотогава са три години, за три години можем да направим много. От нас се иска да изградим институции, колкото може по-бързо и те да заработят", каза вицепремиерът.

Тя допълни, че иска механизмът за сътрудничество и проверка да приключи не заради предстоящото през 2018 г. българското председателство на Съвета на ЕС, а защото сме си свършили работата. "Зависи от отговора на повече от една власт в България", посочи вицепремиерът.

"Ако успеем да се стегнем и да покажем резултати, този път също може да бъде в наша полза", смята тя.

Кунева посочи, че ако има желание за създаването на единна и силна институция като органа за борба с корупцията по високите етажи на властта, ще има резултат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови