В български секции в Турция говорят на турски и нарушават тайната на вота. ЦИК ги предупреди да спрат

Да спрем машина заради избиратели, които твърдят, че не е отчела вярно вота им? Това е несериозно, ЦИК не спира машини без доказателства - коментира Цветозар Томов твърдения за готвени спекулации

Александра Маркарян 02 октомври 2022 в 11:38 4097 0

Говорителите на ЦИК Цветозар Томов и Росица Матева

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Говорителите на ЦИК Цветозар Томов и Росица Матева

В български секционни комисии в Турция се говори на турски, а не на български. Сигнали за това са получили в Централната избирателна комисия и вече са изпратили предупреждение до тях да не го допускат, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов на брифинг в отговор на журналистически въпрос.

От две, три места е постъпила подобна информация, допълни Томов.

В подадените сигнали се твърди също, че в секции в Турция се нарушава тайната на вота.

Два от сигналите за нарушения в страната касаят обявяване на прогнозни резултати преди края на изборния ден. Става въпрос за новинарски сайтове. По този повод ЦИК напомни чрез сайта си, че Избирателният кодекс забранява огласяването под каквато и да е форма до обявяването на края на изборния ден резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите. Нарушаването на забраната подлежи на санкция.

Две са и жалбите за предизборна агитация.

По отношение на проблемите с машините говорителката на ЦИК Росица Матева каза, че те са общо 15 за цялата страна и там избирателите вече гласуват с хартиени бюлетини. ЦИК разглежда и сигнали от Плевен и Перник, но изчаква информация за причината. Ако се потвърди, че машините не могат да се поправят, ще се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Има няколко места извън страната, в които има по две и едната е отказала, но гласуването продължава чрез втората.

Секциите в страната са 12 934 секции, подвижните са 292, в местата за задържане – 15, в болниците – 121. Тези извън страната са 755.

Към 11 ч българско време парламентарните избори вече са приключили в Нова Зеландия и се очаква да приключат в Австралия. Тези в Северна и Южна Америка още не са започнали. Това ще се случи в ранния следобед, каза Цветозар Томов. Няма сведения за сериозни проблеми в Далечния Изток. В Европа най-същественият проблем е с неявяване на членове на секционни избирателни комисии (СИК) или със закъснение. Въпреки това всички секции работят.

Томов коментира твърденията, че се готви осуетяване на машинния вот на места чрез избиратели, които да твърдят, че машините не са отчели вярно гласуването им. Това „не звучи съвсем сериозно“, каза той и отбеляза, че машините не се спират поради твърдения, неподкрепени с доказателства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!