Трябва да се инвестира в отбраната, защото изоставаме в регионален план, заяви адмирал Ефтимов

OFFNews 20 февруари 2024 в 15:07 695 0

Адмирал Емил Ефтимов, президентът Румен Радев, министъра на отбраната Тодор Тагарев, председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Най-отпред началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, президентът Румен Радев, министъра на отбраната Тодор Тагарев, председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев

Инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото, защото изоставаме в регионален план, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той представи "Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г. ", съобщава БТА.

"Има оптимистични елементи в Доклада за състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г. – повишават се бюджетът и заплатите, но проблемите остават и трябва да ги решаваме заедно. Един от тях е свързан с хората в отбраната, друг – със системата за отбранителен мениджмънт", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Той коментира, че много страни са отпуснали повече средства за отбрана, но по-сложният въпрос е дали има какво да се купи в достатъчно кратки и разумни срокове.

Министърът допълни, че очаква Министерски съвет да одобри предложението му за удължаване срока за реализиране на стратегическия план на отбраната.

"Личното ми мнение е, че законът за обществените поръчки е достатъчно гъвкав, когато става дума за особен тип поръчки за сигурността и отбраната. Единственият проблем, който виждам, е включването в многонационални проекти за придобиване на способности", подчерта военният министър.

По думите на адмирал Ефтимов, както и да завърши войната в Украйна, в близките десетилетия ще се плаща за отбрана и глобалното противоборство няма да спре. Той допълни, че помощта за Украйна върви паралелно с модернизацията на Българската армия и колкото повече ново въоръжение придобиваме, толкова можем да освободим.

"Говори се за минимум 2% от Брутния вътрешен продукт в НАТО за разходи за отбрана. Когато стигнем тези 2%, има технологично време да бъде даден резултат. Румъния харчи 2% от 2017 г. и сега се вижда колко са напред", посочи началникът на отбраната.

България е една от 18-те държави членки на НАТО, които тази година ще отделят 2% от брутния си вътрешен продукт за разходи за отбрана.

Според Емил Ефтимов набирането на личен състав е свързано със състоянието на въоръжението и техниката.

"Младият човек иска съвременно въоръжение и техника, иска предизвикателство пред интелектуалния му капацитет, а не да ги връщаме в миналото. За следващите години бюджетът е почти изчерпан и няма възможност да бъдат стартирани много други проекти. Инвестиционната план програма има два варианта – 2% и 2,5%. Ако има консенсус в обществото, воля в Народното събрание, държавната политическа власт, аз апелирам да наваксаме. Това ще се отрази върху хората и мотивацията, както и авторитета на България в регионален и международен план", коментира още адмиралът.

Относно некомплекта в армията адмиралът посочи, че се обръща към младите войници и те да кажат как според тях военната служба може да стане по-атрактивна. Ефтимов посочи, че състоянието на въоръжение, техниката и заплащането вървят паралелно, но трябва да се предложат и други механизми – социална политика, жилищна политика.

"Социалният пакет отпадна от закона за отбраната и въоръжените сили още 2009 г. България не трябва да създава вакуум в основата на сигурността", заяви той. 

На събитието присъстваха президентът Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев, председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев, висшият команден състав на Българската армия, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз, ръководители на структури в държавни институции, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!