Цветанов: Срещал съм се с Пеевски в МВР не повече от 7 пъти

Юлиан Христов 15 ноември 2013 в 10:26 3510 7

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

 

Цветан Цветанов и Делян Пеевски са имали не повече от 7 срещи в МВР.

Това обяви в ефира на Нова телевизия бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветанов.

До момента официално се знаеше само за една среща на Пеевски с бившия МВР шеф, за която Цветанов твърдеше, че депутатът бил доведен от главния прокурор Сотир Цацаров.

През септември МВР отказа достъп до информация на в. „Капитал“ за броя на посещенията на Пеевски в МВР с обяснението, че самият той не е дал съгласието си това да бъде оповестено.

По време на управлението на ГЕРБ Делян Пеевски е забелязван на няколко пъти да влиза във Вътрешното министерство, а автомобилите и охраната му - паркирани пред самия централен вход на МВР.

„Аз съм се виждал с него само и единствено в МВР, това може да се провери. Приемете – не повече от 7 пъти, може би“, каза в петък Цветанов, като побърза да уточни, се е срещал с „всички депутати почти, от всички парламентарно представени партии“. Твърденията, че се е срещал с Пеевски стотици пъти, той определи като смехотворни.

Такива, според Цветанов, са и твърденията, че като вътрешен министър е държал ДПС в зависимост с компромати и по този начин е осигурявал на ГЕРБ медиен комфорт на свързаната с Делян Пеевски пресгрупа.

Цветанов обясни, че за разследването срещу Христо Бисеров разбрал след публикациите в медиите. По думите му: „Всеки един човек, който наблюдава политическия живот в страната, знаейки позицията на Христо Бисеров, много рязкото му решение за напускане на политиката – на зам.-председателския пост на ДПС и на парламента, коментарите, които бяха направени от съответни ваши гости и в други телевизии и радиа, всеки може да си направи извода...“

Цветанов е категоричен, че службите, докато той е бил вътрешен министър, не са били наясно със злоупотребите на Бисеров. „Ако става въпрос за финансови злоупотреби и укрити доходи, смятате ли, че това ще бъде в България? Защото, знаете, всичко това подлежи на проверка от Сметната палата“, обясни Цветанов.

Той смята, че главният прокурор Сотир Цацаров е бил подведен от заместниците си и вероятно от шефа на ДАНС Владимир Писанчев, за това, че в ГДБОП от една година е отлежавал сигнал срещу Бисеров. „Смятам, че за пореден път главният прокурор е подведен от зам. главния прокурор, от други хора, които са доста от „доброжелателите“ в отношението към ГДБОП и мога да ви кажа, че с възстановяването на ГДБОП през 2009 година, ако проследите резултатите, които постигна ГДБОП, международните съвместни операции, които бяха направени, изведе ГДБОП като основна международна точка в борбата срещу организираната престъпност“, похвали се Цветанов.

На твърдението на шефа на ДАНС, че в ГДБОП е имало сигнал за банковите преводи от сметки на Бисеров, Цветанов отговори: „Недейте да бъдете наивници, защото всички ние видяхме какви са твърденията на 11 май, когато ставаше въпрос за знаковата операция, която беше проведена от ДАНС за залавянето на 350 хил. бюлетини...“

Цветанов обяви също, че политическите репресии срещу него, били ясни на „цяла Европа“. „Вие, ако не сте го разбрали през всичките тези месеци... То цяла Европа вече знае за това, което се случва в България, така също и в Словения, така също в Румъния...“, каза Цветанов.

Според бившия шеф на МВР по-важен в момента е въпросът, защо неговият наследник Цветлин Йовчев твърдял, че не знаел за разработката срещу Бисеров. „Говори се, че предишния ден са правили оперативка и са говорили точно по тази тема. В ДАНС при Писанчев. Там, доколкото се говори в публичното пространство, и главният прокурор, и Цветлин Йовчев, са дискутирали точно тази тема как да излязат от тази ситуация“, обясни Цветанов, чиято съпруга е служител в ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!