Касим Дал: ГЕРБ до последно играеха с ДПС

OFFNews 14 ноември 2013 в 10:22 6567 2

Касим Дал. Снимка: БГНЕС
Касим Дал. Снимка: БГНЕС

 

До деня на изборите ГЕРБ са били наясно, че ще управляват в коалиция с ДПС. 

Това стана ясно от думите на Касим Дал - бивш член на ДПС и понастоящем част от Реформаторския блок. 

В интервю за Нова телевизия бившият приближен на Ахмед Доган изрази мнение, че ГЕРБ са били изиграни от Движението за права и свободи, но са го разбрали в последния момент преди парламентарните избори. 

"Хората, които ръководят ГЕРБ – Борисов и Цветанов, разбраха какво им се готви едва в деня за размисъл. Дотогава са смятали, че след изборите ще управляват заедно с ДПС", каза Касим Дал. По думите му Делян Пеевски е координирал тези отношения. Именно това е била и причината Бойко Борисов нито веднъж да не се изкаже отрицателно за него, а напротив, да го изкарва „жертва на обстоятелствата".

Всъщност през цялото време ГЕРБ са си правили пиар и са налагали мнението си, благодарение на медийното влияние на Делян Пеевски, разкри още Касим Дал. Така той отговори на въпроса как се забогатява в политиката, именно чрез въпросната, по думите му, „търговия на влияние" се изпълняват поръчки от един човек.

„В ДПС има една такава тактика, отдай се, за да завладееш. ГЕРБ бяха подведени с активното участие на Делян Пеевски. Ние участвахме в изборите, знаехме какви са договорките", допълни още Дал.

„ГЕРБ и другите хора разбраха какво им се готви в събота в деня за размисъл, дотогава те работеха с ДПС", разкри още Дал. „Това е, за съжаление, задкулисната игра - ние ще ви наплюем, вие ще си мълчите", посочи още той.

Същото според него е станало в Пазарджик и Стара Загора - „Оставиха се да се купят изборите".

Той обясни, че в годините на управлението на ГЕРБ вероятно е имало уговорка да не се пипат определени хора. "Едно от нещата, което се очакваше, е тези неща да излязат наяве. Аз мога да изброя четири-пет имена... Примерно - какво стана например с Емел Етем? Четири години нищо не стана. Сто на сто е имало някаква уговорка да не се закачат тези хора и те да мълчат. И до ден-днешен мълчат. Делян Пеевски беше зам.-министър (на Емел Етем, бел. ред.) в това правителство. Това, което стана с държавния резерв, всичко се потули", обясни той.

Касим Дал обясни също, че колаборацията между ГЕРБ и ДПС стигнала до там, че сигналът срещу Христо Бисеров е бил покриван от МВР. Той каза, че има твърдения за това, че сигналът е бил на разположение на ГДБОП по времето на Цветанов и Флоров. 

Касим Дал заяви, че Бисеров е бил човекът за поръчки в парламента по отношение на законодателството и извършвал търговия с влияние. Дал припомни, че освен заместник-председател на НС, той е бил и председател на Правната комисия, подготвила Закона за ДАНС. Според Дал високопоставеният представител на ДПС е знаел кой ще бъде избран за председател на агенцията. Той е убеден, че Делян Пеевски е предложен за ръководител на контраразузнаването от „Човека в Сараите”.

Касим Дал коментира, че явно Бисеров си е помислил, че всичко му е позволено и е решил да действа зад гърба на Доган. Подобна теза преди време изказа друг бивш представител на ръководството на ДПС - Оман Октай. Според Дал, ако не е имало информация от чужда служба, нямало да се стигне до скандала.

Видя се, че нямаме държава, имаме мафия. Една партньорска служба информира ДАНС (за Бисеров, бел.ред.), а ДАНС отива в Сараите. Оттам отзовават Бисеров и сега той да отговаря като обикновен гражданин, вместо като високопоставен политик”, отбеляза Дал в „Здравей, България”. Председателят на Народното събрание, президентът и премиерът е трябвало да бъдат уведомени за сигнала срещу парламентарния зам.-шеф, смята лидерът на Народна партия свобода и достойнство. По думите му показателна била и реакцията на главния прокурор Сотир Цацаров, който също научил късно за случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови