Свиват БОРКОР до спецзвено в Министерски съвет

Юлиан Христов 03 юли 2014 в 10:53 2551 0

Ръководството на БОРКОР

Правителственият център за противодействие на корупцията (БОРКОР) ще бъде свит до спецзвено към Министерския съвет. Структурата работи вече няколко години без видим резултат.

Решението за разформироване на БОРКОР ще бъде взето от правителството до края на месеца. 

"Звеното, което обмисляме да създадем в рамките на екшън плана, до голяма степен ще покрие функциите на БОРКОР, но и ще има нови", заяви пред журналисти вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той е изтеглил вече служителите на МВР, които бяха командировани в БОРКОР. 

В същото време стана ясно, че шефът на центъра Бойко Великов не е наясно с намеренията на правителството. "Не искам да мисля, че изявленията са плод на свършеното от нас в последните месеци", коментира той и твърди, че с него закриване на структурата не е било обсъждано.

Преди изобщо да е стартирал пълноценно работата си, проектът за анализ на корупционната среда БОРКОР, е похарчил за две години близо 10.3 млн. лв. Зелена светлина на проекта беше даден през ноември 2009 г., когато правителството на Бойко Борисов прие „Национална стратегия за превенция и борба с корупцията и организираната престъпност". Целта на БОРКОР е да разработи мерки за противодействие на корупцията, а автор на концепцията е германският експерт Ролф Шлотерер, съветник на правителството до октомври 2013 година. 

за изработването основно на софтуер и техническо оборудване за периода 2011-2013 година проектът е глътнал 7 478 286 лв. В тези средства се включва и създаването на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет (ЦППКОП), чийто ръководител е Бойко Великов.

За същия период за заплати в администрацията са заделени 2.8 млн. лв.

Това, което е свършено до момента, извън подготовката на проекта, са няколко становища на юристи по някои законопроекти. 17 законопроекта са съгласувани с юристи на Центъра, като в 9 от тях са влезли конкретни предложения. Едно от направените и влезли предложения например е в Закона за митниците, в който юристи на Центъра предложили митничарите да декларират имуществото си, не само когато постъпват на работа, но и когато напускат.

До момента проектът не е показал резултати и от работата му няма видим ефект. Това е и причината една от констатациите в доклада на Европейската комисия по механизма за проверка и сътрудничество да сочва БОРОКОР като провал, а резултатите на правителството в борбата срещу престъпността са недостатъчни.

През годините БОРКОР имаше няколко ръководители. Първоначално на поста беше назначен Румен Миланов, който обаче беше уволнен от тогавашния премиер Бойко Борисов. Временно мястото му беше заето от Елеонора Николова, като по-късно постът беше даден на Бойко Великов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови