БОРКОР погълнал 10 млн. лв. преди изобщо да заработи

Юлиан Христов 23 януари 2014 в 13:14 4576 3

Ръководството на БОРКОР

Снимка OFFNews

Ръководството на Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност" към Министерски съвет (ЦППКОП)

Преди изобщо да е стартирал пълноценно работата си, проектът за анализ на корупционната среда БОРКОР, е похарчил за две години близо 10.3 млн. лв.

Зелена светлина на проекта беше даден през ноември 2009 г., когато правителството на Бойко Борисов прие „Национална стратегия за превенция и борба с корупцията и организираната престъпност". Целта на БОРКОР - е да разработи мерки за противодействие на корупцията, а автор на концепцията е германският експерт Ролф Шлотерер, съветник на правителството до октомври 2013 година.  

На първата пресконференция, давана досега от ръководството на БОРКОР, стана ясно, че за изработването основно на софтуер и техническо оборудване за периода 2011-2013 година проектът е глътнал 7.478.286 лв. В тези средства се включва и създаването на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет (ЦППКОП), чийто ръководител е Бойко Великов.

За същия период за заплати в администрацията са заделени 2.8 лв.

Това, което е свършено до момента, извън подготовката на проекта, са няколко становища на юристи по някои законопроекти. 17 законопроекта са съгласувани с юристи на Центъра, като в 9 от тях са влезли конкретни предложения. Едно от направените и влезли предложения например е в Закона за митниците, в който юристи на Центъра предложили митничарите да декларират имуществото си, не само когато постъпват на работа, но и когато напускат.

В похарчените до момента пари не влиза заплащането на експерта Ролф Шлотерер. Той е бил командирован от Германия, откъдето е получавал и заплатата си. В края на миналата година той се е върнал в страната си, защото му е изтекъл мандата. Комисията очаква той отново да бъде командирован.

До момента проектът не е показал резултати и от работата му няма видим ефект. Това е и причината една от констатациите в доклада на Европейската комисия по механизма за проверка и сътрудничество да сочва БОРОКОР като провал, а резултатите на правителството в борбата срещу престъпността са недостатъчни.

„Оценките за състоянието на центъра са справедливи“, коментира на пресконференция пред журналисти председателят ЦППКОП и бивш депутат от БСП Бойко Великов. Преди него постът временно се оглавяваше от Елеонора Николова. Тя пък зае поста след като тогавашният премиер Бойко Борисов уволни ген. Румен Миланов.

Амбицията на настоящото ръководство на Центъра е в края на февруари проекът да бъде завършен окончателно, а през март да заработи на пълни обороти. Вече били набелязани и 10 рискови зони, върху които Центърът ще работи. Една от тях са европейските програми и конкретно програма Конкурентоспособност. Корупционен риск ще се търси и в схемите за национални плащания и доплащания в земеделието и приватизационния и следприватизационен контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!