Стефан Янев: Ваксиниран съм, но за никого в България това няма да стане задължително (видео)

Призовавам обществото към съпричастност. Ако се срине здравната ни система, няма да има значение дали сме недоволни, че някой не бил с маска, със или без сертификат - казва премиерът

Александра Маркарян 29 октомври 2021 в 10:39 8538 1

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Да, аз съм ваксиниран. Това е моят осъзнат личен избор, който съм направил още през май. Но не задължаваме никого да се ваксинира. Задължителна ваксинация няма да се въведе за когото и да било - нито за учители, нито за държавни служители. Ако работодател си е позволил да постави такова изискване, това не влиза в никакви норми на държавата, заяви служебният министър-председател Стефан Янев в отговор на въпроси на граждани в излъчено на живо във Фейсбук над едночасово интервю.

За личната си ваксинация премиерът уточни, че е избрал двудозова ваксина и е завършил ваксинационния цикъл. Не го обявил, защото решил да не го превръща в повод за пиар кампания.

Янев избегна директния отговор на въпрос предстои ли ни нов локдаун. Вместо това каза, че всички усилия на правителството са насочени към това да не налага такъв. Той припомни, че държавата е осигурила безплатни ваксини, че има тестове и информация "в много добър обем" и призова българските граждани да се възползват. Призова за съпричастност, защото "става въпрос за нашето здраве и здравето на околните" и предупреди, че ако допуснем влошаване на ситуацията, ще има влошаване на икономическата среда и ежедневието ни ще е съпътствано с много повече неудобства.

"Страните въвеждаха локдаун, когато нямаше ваксини - сега има, посочи той. Ваксината може би не е универсално средство, не е 100-процентова гаранция, но е единственият медицински препарат, който действа и предпазва хората от тежко преминаване на заболяването и в голяма степен - от ново заразяване. Населението по света е около 7 милиарда, а вече са поставени над 7 милиарда ваксини. Тези цифри би трябвало да ни говорят. Дали българите сме достатъчно недоверчиви или имаме друг план за себе си, не искам да коментирам, но в световен мащаб това са цифрите."

Янев отговори на критиките, че мерките заради разрастването на епидемията у нас са въведени късно с думите, че стратегията на кабинета е за по-голяма отвореност на обществото и на икономическата активност на гражданите.

"Здравната криза предизвика и икономическа в световен мащаб, но ние през първите девет месеца на годината наблюдаваме икономическо възстановяване в България. Икономиката се развива добре, икономиката расте. Имаме добри икономически показатели. Усилията на служебния кабинет са били именно в тази посока - да се създават условия за икономическо възстановяване. В този смисъл обявяването на допълнителни мерки за много хора може да изглежда закъсняло. Може би самото им обявяване, самият темп на разяснителна кампания беше направен в много кратък период от време, за което съм съгласен и самокритикувах нашите действия като кабинет. Но в крайна сметка, стремежът е бил именно това: държавата да е максимално отворена, но да не се пренебрегват мерките по отношение на здравето на хората."

Според него политиката на отвореност дава резултат. През първото деветмесечие икономиката се възстановява, посочи той и прогнозира около 4,5% годишна инфлация.

До средата на следващата седмица ще стане ясно дали ще е възможно да се издава зелен сертификат, който да важи на територията на България, за хора с лабораторно потвърдено наличие на антитела. (Първия сигнал за неравнопоставеното положение на преболедувалите с антитела, но без тест подаде омбудсманът доц. Диана Ковачева в препоръка до здравния министър).

"Тези тестове, които измерват антитела, не са еднозначно признати медицински по света", предупреди обаче премиерът.

По повод задъхващата се здравна система заради ръста на боледуващите тежко от COVID пациенти и недостига на легла Янев обеща да бъдат осигурени нови легла за интензивните отделения в рамките на 7 до 10 дни.

"В страната има открити над 10 хил. КОВИД легла. В допълнение на тази бройка над 930 са леглата за интензивно лечение в страната. Не е необходимо да се търси увеличаване на КОВИД леглата, но по отношение на интензивните вероятно в следващите седмица до 10 дни ще имаме между 60 и 100 нови легла, оборудвани за интензивно лечение."

"Материалната обезпеченост с легла, медикаменти, лекарства е направена. В голяма степен системата работи. Проблемът обаче е с човешкия ни капитал. И лекари, и сестри, и санитари работят (...) на ръба на тяхната физическа издръжливост от непрекъснати дежурства, от натоварване. Стигаме до факта, че може да имаме материална осигуреност, но да нямаме достатъчно специалисти да поемат болните. Те също са хора, те също се разболяват и имат нужда от почивка като всеки един човек. Призивът ми е за съпричастност от обществото. Ако се срине здравната ни система, това ще се отрази на всеки от нас и тогава вече няма да има значение дали сме недоволни, че някой не бил с маска, без маска, със сертификат или без сертификат."

Премиерът коментира темата "Топлофикация", чиито дългове отново бяха покрити от държавата, като потвърди, че е много вероятно общинското предприятие да бъде одържавено с идеята да бъде оздравено.

Проблемът е много сериозен. Софийска „Топлофикация“ от години трупа дългове към държавата чрез БЕХ. Да, в момента има изкупуване на 120 млн. задължения, или по-скоро тяхното цедиране. Ако се събере цялата сума, която през годините е заложена от „Топлофикация“ София, излиза, че на практика Българският енергиен холдинг почти е придобил „Топлофикация“, което предполага, че е възможен такъв тип решение – държавата да придобие общинското предприятие с идеята разбира се да го оздрави.

Изглежда, че проблемът е в управлението на това дружество. То постоянно трупа загуби и разчита на социалния ефект – че трябва да бъде осигурено отоплението на софиянци, за да прехвърля задълженията си на държавата. Подобни общински топлофикационни дружества има и в други градове, но те не трупат задължения. Хората го знаят. Затова ви казвам, че най-вероятната причина е лошото управление на това дружество, защото е голямо, защото е София и е удобно да се прехвърли на правителството и досега са били благосклонни правителствата. В момента нашето няма избор, но провеждаме разговори с „Топлофикация“ и имаме идея как да търсим решение.

Утре предстои отварянето на офертите за тестовете за КОВИД за учениците. След като се види какви са възможностите за бърза доставка, ще стане ясно и кога те ще се върнат в класните стаи. Янев прогнозира, че такава ще има до 10 дни. Той успокои, че родителите ще имат право на избор - дали да пуснат децата за присъствено обучение, като бъдат тествани за КОВИД-19 два пъти седмично, или да ги задържат у дома за онлайн уроци, ако не желаят тестване.

Казусът "Кирил Петков"

Научих за канадското гражданство през лятото, заедно с много от нашите сънародници - призна премиерът. Той не коментира решението на Конституционния съд, според което основният закон е бил нарушен. "Бих казал, че работихме добре (с икономическия министър в първия му служебен кабинет Кирил Петков), като човек нямам забележки – това е един относително млад човек с бъдеще… С тази уговорка – да спазва Конституцията и законите", заяви Янев.

За "Вера Су"

Процесът на спасяване на този кораб завърши преди няколко дена. Със съжаление го казвам – започнахме от нулата. Оказа се, че държавните структури, в които трябва да има някаква способност за търсене и спасяване по море, до голяма степен са съществували само като структури без способности. Или, ако имат някакви способности, те са съвсем малки, със степен на закърнялост.

За държавата беше предизвикателство, защото трябваше да се създаде правен механизъм за действие в ситуацията, тъй като има много закони, които се преплитат и не всички са национални. (...) Този път беше извървян, беше направена стройна организация между различни държавни структури.

На практика корабът, който технически беше обявен за потънал, българската държава намери начин, способни хора с идеи, които се консолидираха и направиха всичко това, което международни спасителни компании с опит в тази дейност отказаха да свършат.

Това, което беше направено, е един пример за това какво може държавата, когато иска.

Поставил съм задачата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията да направят анализ на всичко, което се случи и уроците, които научихме да бъдат въплътени в наши бъдещи действия за създаване на истински способности, когато това, не дай Боже, се случи, да знаем как да реагираме и бързо, и ефективно.

За АЕЦ „Белене“

Служебният кабинет сме наясно с късия си политически хоризонт и липсата на парламент, така че някои от стратегическите решения не сме в състояние да ги вземем. Това е едно потенциално стратегическо решение. Но то се свързва с друга, цялостна стратегия за развитие на енергийния сектор.

В Министерството на енергетиката е създадена работна група, която се опитва да направи обща стратегическа рамка, която да предопредели полезните ходове за развитие на българската енергетика в следващите десетилетия. Част от това, което направихме чрез Плана за възстановяване и устойчивост е да определим потенциалния живот на въглищните централи до 2038-2040 г.

Част от тази картина и развитието на ядрената енергетика. Дали ще бъде в „Белене“, дали ще бъде в „Козлодуй“ за мен няма значение, но факт е, че България притежава два реактора, те са закупени. Добре е да се вземе решение тези два реактора да се построят като нова централа, нова мощност и да се прецени по какъв начин ще се строи, как ще се намерят инвеститори, в какви отношения ще бъде държавата с тях, защото е започнат процес, но той е спрян и държавата трябва да вземе решение иска или не иска да го продължи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!